2020. március 03. 10:28 - Danube Institute

Új-Zéland gazdaságát nem töri meg a koronavírus

koronavirus11.jpg

Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern azt nyilatkozta, a koronavírus „elkerülhetetlenül” befolyásolni fogja országa gazdaságát, de hozzátette, az okozott kárt kezelhetőnek tartja.

„A kitörő vírus miatt utazás- és munkavégzési korlátozásokat vezettek be Kínában, ami a helyi új-zélandi gazdasági érdekeltségeket kutyaszorítóban tartja” – írja az Al-Jazeera. Hús, faanyag, tejipari cikkek és emberi fogyasztásra alkalmas tengeri élőlények szállítmányai nem jutnak be Kínába, Új-Zéland legnagyobb kereskedelmi partneréhez.

Ez világosan hatalmas megterhelés a szigetország gazdaságának, de a kormány aktívan dolgozik a keletkezett gazdasági problémák megoldásán, az oktatási és vendéglátóipari szektorokra építve – jelentette be a kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján. Jelenleg Új-Zéland központi bankja 1% alatti rekordszinten tartja a kamatszinteket, ám a vírusra való tekintettel ennek enyhítése várható.

Az ausztráliai Westpac bank szerint egy két hónap hosszúságú utazáskorlátozási rendelkezés várhatóan 0,6%-kal csökkentené az ország első negyedéves várt GDP-jét. Tehát más forrásból is megerősíthető, hogy a vírus Új-Zéland gazdaságát sem fogja érintetlenül hagyni, ám nagymértékű gazdasági visszaesést mások sem jósolnak.

Új-Zéland egyelőre nem jelentett be egyetlen fertőzéses esetet sem.

 Szemlézte: Sajti Konor

komment
süti beállítások módosítása