2019. december 03. 23:51 - Danube Institute

Luxusjátszótérrel a szegénység felszámolásáért?

ujzeland_jatszoter.jpg

Félmillió dolláros játszóteret adtak át a napokban az új-zélandi parlament közelében. Az ügy kapcsán többen is felszólaltak, felhívva a kormány figyelmét a kiwi gyerekek nehéz sorsára – adta hírül az egyik helyi lap.

Jacinda Ardern miniszterelnök és a képviselőház elnöke, Trevor Mallard az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 30. évfordulója, és a nemzetközi gyermeknap alkalmából a napokban átadta az új-zélandi parlament nyilvános játszóterét.

Ardern a beszédében úgy fogalmazott: „Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye mérföldkő, amely kimondta, hogy a gyermekeknek joguk van olyan helyen felnőni, ahol gondoskodnak a jólétükről; szeretettel és gondoskodással veszik őket körül. Feladatunk, hogy megadjuk nekik az esélyt a kibontakozásra, és biztosítanunk kell a lehetőséget, hogy hangjuk eljusson a világba.”

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Új-Zéland az egyetlen olyan ország, amely parlamenti játszóteret üzemeltet, ez is mutatja, hogy a kormánynak fontos a gyermekek jóléte. A fenntartható erdei bükkből és újrahasznosított gumiabroncsokból készült játszótér felavatásának azonban nem mindenki örült felhőtlenül.

Innes Asher gyermekorvos, aki egyben tagja a kormány jóléti tanácsadó csoportjának is, úgy látja, a hatalmon lévők nem tettek azonnali intézkedéseket a gyermekszegénység orvoslására. Mint mondta, a döntéshozók figyelmen kívül hagyták a csoport ajánlásait – a 120 közül mindössze csak hármat hajtottak végre. Az ajánlások végrehajtásának elmaradását több gyermekjóléttel foglalkozó szakember is kifogásolta.

Carmel Sepuloni társadalmi fejlesztési miniszter az idő rövidségére hivatkozott. „Egy ciklus túl kevés volt ahhoz, hogy a kormány felszámolja a problémát, de elkötelezte magát amellett, hogy a lehető leggyorsabban reagál az ajánlásokra. Teljesen megértem az emberek csalódottságát, és hogy gyorsabb fejleményeket szeretnének látni” – mondta a miniszter. „A valóság az, hogy egyáltalán nem hagytuk figyelmen kívül a szegényeket. A cselekvés már folyamatban van. Ennek néhány részét a költségvetésben is láthatták. Elkötelezettek vagyunk a kérdésben!” – tette hozzá.

Két nappal Asher professzor kritikája után a kormány közzétette a tavaly elindított 5,5 milliárd dolláros jóléti csomag felhasználásának statisztikáit.

Ez nagyjából 1 millió embert érint, az új-zélandi lakosok kb. 20%-át. Kedvezményeket kaptak a téli hidegebb hónapokra a fiatal álláskeresők, 36 ezer olyan család, ahol egy év alatti gyermek van, és további 6000 család kapott családi adójóváírást.

A közzétett statisztika alapján a kormány jó úton halad afelé is, hogy 2021-ig mintegy 50-70 ezer gyermeket mentsen ki a szegénysorból.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása