2023. október 18. 16:00 - Danube Institute

Az amerikai közvéleménynek is elege van az ukrán háborúból

Legalábbis ez derül ki a Reuters és az Ipsos által készített felmérésből. Az eredmények szerint az amerikaiak többsége már nem támogatja Ukrajna a feltétel nélküli felfegyverzését. Kezd a közhangulat Zelenszkij elnök ellen fordulni?

shutterstock_2264967973.jpg

Az orosz-ukrán háború kitörése óta lehetett sejteni, hogy az Egyesült Államok valamilyen szinten bevonja magát az újabb európai konfliktusba. Ezt a történelmi tapasztalat is mutatja, hiszen 1917 óta az Egyesült Államok több kontinentális konfliktusban is részt vett akár katonailag, akár gazdaságilag. Nincs ez másként a 2022 február óta tartó háborúval sem. A Biden-adminisztráció minél nagyobb pénzügyi és katonai fegyverzet segítségével próbálja feltartóztatni az oroszokat ukrán katonákkal egy proxy háború keretein belül. Több milliárd dollárnyi segélyt adott visszatérítési kötelezettségek nélkül az ukránoknak, de úgy néz ki, hogy nemcsak a világ közvéleménye, hanem az amerikaiak is kezdik szükségtelenségét látni a konfliktusnak. Csak hogy érzékeltessük a pénzügyi és katonai segélyek nagyságát: az Egyesült államok eddig 76,8 milliárd dollárnyi segélyt küldött az ukránoknak, ami a következőképpen osztható fel.

 segelyek_diagr.png

Forrás: Council on Foreign Relations

A Reuters nemrégiben hozta nyilvánosságra egy felmérését, amiben az amerikai állampolgárok az alábbi állításra szavazhattak igennel vagy nemmel: „Támogatja-e, hogy az Egyesült Államok fegyvereket biztosítson Ukrajna számára?” A felmérés akkor készült, amikor az amerikai kongresszusi vezetők megvitatták Joe Biden demokrata elnök azon kérését, hogy 24 milliárd dollárral több segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Fontos megemlíteni, hogy a válaszadók mindkét amerikai párt szavazóiból kerültek ki. A Reuters korábban is elkészítette ezt a felmérését, akkor a válaszadók 46%-a szavazott igennel, 29%-a nemmel, 25% pedig a bizonytalan válaszlehetőséggel élt. A legújabb felmérés viszont más adatokat mutatott:

a válaszadóknak már csak 41%-a szavazott igennel és 35%-a nemmel, 24%-uk bizonytalan választ adott a kérdésre.

Miért olyan érdekes a felmérés nekünk? Egyrészt azért, mert a háború kitörése óta az amerikai elnök sokkal nagyobb figyelmet szentel a külpolitikára, mint az amerikai állampolgárok gondjaira. Az átlag amerikai egy bevásárlás folyamán ma már 6%-kal többet kell fizessen a pénztárnál, mint 2 éve, az üzemanyag literenkénti ára több államban majdnem háromszor annyiba kerül, mint 2020-ban, továbbá hatalmas feszültségforrás a fentanil okozta drogpandémia, ami miatt a drogfüggőségben elhunytak száma az ötvenszeresére emelkedett. Nem csoda tehát, hogy az átlag amerikaiaknak elege van a kormányzatuk nemtörődömségével, és fontosabbnak tartják a saját közösségük sorsának alakulását, mint egy másik kontinens országának konfliktusát. Fontos még kiemelni azt is, hogy Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnök elmozdítása, akinek szintén nagy szerep jutott abban, hogy az Egyesült Államok segélyt tudjon folyósítani Ukrajnának, egy jó időre megakaszthatja a segélyeket. Biden elnök a következőképpen nyilatkozott a házelnök elmozdításáról.

Az, hogy az amerikai közvélemény meddig fogja tűrni az ukrán segélyezést, még jó ideig nem fog kiderülni, de már most lehet látni azt, hogy politikai szinten bizonyos változások elindultak. Ha Ukrajna nem fog tudni pénzt kapni az amerikaiaktól, akkor pedig valószínűsíthető, hogy az ukrán állam nem lesz képes sem magát, sem a hadseregét működtetni.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása