2018. december 17. 16:04 - Danube Institute

Újra összecsaptak a brit és francia halászok

halaszok.jpg

Francia halászhajók tengeri sügérben gazdag brit vizekre hajóztak Cornwall közelében, megszegve a nemzetközi egyezményeket – adta hírül az express.co.uk.

A feszültségek újbóli kiéleződését augusztusban a La Manche csatornában kialakult, a jelen esethez hasonló „kagylóháború” előzte meg. A heves összecsapásban köveket és füstgránátokat dobált egymásra a hajók legénysége. A szeptemberi, megállapodásra irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre, és félő, hogy az újabb konfliktus nyomán még jobban elmérgesedik a helyzet.

A jelen konfliktus alapja, hogy egy tengeri nyomkövető alkalmazás francia halászhajók csoportját fedezte fel a brit vizeken.

Ian Lott, a Plymouth székhellyel működő Maritime Media Services flottafigyelő szolgáltatás vezetője Cornwall partjainál vette észre a közeledő hajókat. „Ebból bizony konfliktus lesz. Az egész ügy nevetségessé kezd válni. A francia halászflotta elözönlötte a brit vizeket” – mondta. „A műholdas figyelőrendszer több hajót jelzett a térképen, mint amennyit valaha láttam a cornwalli partoknál. Amikor vasárnap felébredtem, nem hittem a szememnek. A francia halászhajók kihasználták az éjszakai rossz időjárást”.

A franciák észrevették, hogy az angol hajók a kikötőben várakoznak az erős szelek miatt. Ezért tudták, hogy egy hajó sem fog a vizeken tartózkodni, ezáltal pedig elkerülhetik a konfliktust. „Általában egy-kettő hajó van csak, amelyik be-be hajózik a mi vizeinkre, ez azonban egy rémálom” – mondta Mr. Till. „Aggódunk a megélhetésünkért, és a Brexit-alkuban található bizonytalanságok a halászattal kapcsolatban nem segítenek”.

Mr Lott 8 francia halászhajót jelzett a térképen, és még legalább ugyanennyi közeledő vízi járművet. Elmondása szerint őrjöngött a nemzetközi jog ilyen mértékű megszegése miatt. A francia flotta egész éjjel a brit vizeken maradt, egyet azonban a brit parti őrségnek kellett kimentenie. A hajót Fowey kikötőjébe vontatták.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása