2023. szeptember 29. 16:00 - Danube Institute

Szívélyes francia-brit viszonyra utal III. Károly párizsi látogatása

II. Károly brit uralkodó szeptember 20-án kezdte meg háromnapos látogatását Franciaországban, díszvacsorával és fogadással egybekötött versailles-i vizittel. A több, mint 120 éves múlttal rendelkező angol-francia diplomácia egyik központ elemét, az Entente cordiale-t, vagyis a két ország nagyon jó kapcsolatát idézve a 21. század égető kihívásait is megvitatták, hangsúlyozták.

shutterstock_2338087303.jpg

III. Károly király történelmi pillanatban, a brit királyi család első tagjaként intézett beszédet a francia felsőházhoz, a Sénat-hoz – egyenesen a párizsi Luxembourg-palota főterméből.

Szeptember 21-én, csütörtökön indítványozta, hogy Franciaország és Nagy-Britannia fogjon össze az éghajlatot és biodiverzitást veszélyeztető környezeti katasztrófák közös kezelése érdekében az 1904-es Entente Cordiale-paktum új változatával, amely annak idején megpecsételte és rögzítette a Párizs és London közötti barátságot.

Szeretném javasolni, hogy váljon 'Entente pour la Durabilite'-vé (partnerség a fenntarthatóságért) annak érdekében, hogy hatékonyabban kezeljük a globális éghajlati és biodiverzitási vészhelyzetet"

mondta a brit uralkodó. "Arra az időre, amelyet királyként kapok, fogadom, hogy minden tőlem telhetőt megteszek az Egyesült Királyság és Franciaország közötti nélkülözhetetlen kapcsolat megerősítéséért." – tette hozzá. "Egész egyszerűen az Egyesült Királyság mindig is Franciaország egyik legközelebbi szövetségese és legjobb barátja lesz" – folytatta a francia törvényhozók éljenzése közepette

Beszédében kitért továbbá az Ukrajnában zajló eseményekre – kiemelte, hogy „rendíthetetlen eltökéltségünkben Ukrajna győzedelmeskedni fog" az orosz invázió elleni küzdelemben. „Szövetségünk és elszántságunk fontosabb, mint valaha. Együtt határozottan szolidárisak vagyunk az ukrán néppel" – erősítette meg a két ország elköteleződését és partnerségét a konfliktus terén is.

III. Károly és Emmanuel Macron személyes jó viszonya köztudott, a két államférfi közösségi média oldalaikon is kifejezte a találkozó szimbolikus jelentőségét. A brit királyi család a két ország közötti kapcsolatra utalt posztjában.

A francia elnök pedig Károlyhoz intézett egy bejegyzést.

 „Hercegként látogatott ide, királyként tér vissza. Felség, üdvözlöm."


A diplomáciailag is kiemelkedően fontos találkozó

a két ország szoros együttműködését és annak tudatos folytatását jelképezi, melynek hosszú történelmi háttere és hagyománya van.

A brit uralkodópár vizitje azután került megrendezésre, hogy azt eredeti márciusi időpontjához képest el kellett napolni – akkor ugyanis folyamatos tüntetések zavarták meg az ország nyugalmát a francia elnök nyugdíjpolitikai reformjavaslatai hatására.

Macron támogatottsága meglehetősen negatív tendenciákat követ – az elnökségével kapcsolatos rosszallás gyorsan növekszik. Károly mutatói sem a legjobbak – édesanyja halálát követően trónra lépésével és koronázásával a negatív értékelések egyre nagyobb mértékben mutatkoznak.


Felmerülhet a kérdés, hogy a kevésbé pozitív számok ellenére is az új brit uralkodó miért intézi hivatalos látogatásait a kontinentális Európába a Nemzetközösség országai helyett? Erre a válasz valószínűleg a Brexitben és az enyhe európai elfordulásban keresendő, amely az EU-ból való távozásukat követte.

Nem véletlen tehát, hogy első hivatali útjai Németországba és Franciaországba vitték – egy-egy diplomáciai látogatás pedig a bilaterális kapcsolatok és a ’soft power’ kapcsolatépítés szempontjából elengedhetetlen jelentőséggel bír. Az uralkodó gesztusa és a vizit szimbolikus szerepe a hosszútávú kapcsolatok erősítésében fontos szerepet tölt be. 

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása