2017. november 15. 12:01 - Danube Institute

Trump és Kim szócsatája: a kövér, az alacsony és a szenilis

kim_dzsongun.jpg

Donald Trump Ázsia-túrájának vietnami megállóján osztotta meg gondolatait az észak-koreai vezetőről, közvetlenül azután, hogy segítségét ajánlotta egy regionális konfliktus megoldásához – írja a BBC.

Az elnök szokásához híven a Twittert választotta gondolatai közlésére: „Soha nem hívnám Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt kövérnek ek és alacsonynak” – írta, miután az ázsiai ország külügyminisztériuma egy közleményében „öregnek” titulálta őt.

Az amerikai elnök egy régóta húzódó regionális konfliktus, méghozzá a Dél-kínai tenger feletti területi igények ügyében ajánlotta fel segítségét Vietnamban. „Nagyon jó mediátor vagyok” – nyilatkozta. A terület kizárólagos gazdasági felhasználásának jogára igényt tart a Trumpot vendégül látó Vietnam, Kína, a Fülöp-szigetek, Malajzia és az aprócska Brunei is. A legforróbb konfliktus Kína és a Fülöp-szigetek, valamint Kína és Vietnam között feszül, de augusztus óta már készül annak a „magatartási kódexnek” az első változata, mely jogi kötőerővel is rendelkezik, és szabályozza az ellentmondásos helyzetet. Trump, aki régóta nagy alkudozó hírében áll, feltételezte, hogy szakértelme segíthetné a tárgyalásokat. „Ha segíthetek mediálással vagy bíráskodással, kérem tudassák velem” – mondta a vietnami elnöknek Hanoiban.

Eközben a virtuális térben egymást érik a szurkálódások: Észak-Korea „háborús uszítónak” és „szenilisnek” nevezte az amerikai elnököt. Miközben Trump a szociális médiához fordult válaszért, három amerikai repülőgép hordozó jelent meg a Csendes-óceán nyugati felén, olyan erődemonstrációt tartva az észak-koreai rezsimnek, amire 2007 óta nem volt példa. A keddig tartó hadgyakorlatokban dél-koreai és japán hajók is részt fognak venni.

A kölcsönös gúnyolódás ellenére az amerikai elnök nem zárta még ki az Észak-Koreával való barátságos viszony lehetőségét: „Furcsa lenne, ha Kimmel barátok lennénk, de ez is egy lehetőség” – válaszolta egy újságírói kérdésre a sajtótájékoztatón. „Ha megtörténne, az nem csak É-Koreának, de rengeteg más helynek, az egész világnak is előnyére válna.”

Az öt országot érintő Ázsia-túra befejező állomása a Fülöp-szigeteki Manila, ahol az amerikai elnök Rodrigo Dutertével találkozik.

Szemlézte: Szegőfi Ákos

komment
süti beállítások módosítása