2023. október 27. 07:00 - Danube Institute

Aggasztó együttműködés körvonalazódik Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin között

Fokozódik a vasúti forgalom Oroszország és Észak-Korea között, ezt mutatják a nemrégiben készült műholdfelvételek. A szerelvényekkel fegyverek érkeznek Oroszország területére, a szakértők mellett pedig már a Fehér Ház is aggodalmát fejezte ki, közben az orosz külügyminiszter Észak-Koreában tárgyalt.

shutterstock_2314601467.jpg

Aggasztó műholdfelvételek kerültek nemrég a nyilvánosság elé. A képeken az Észak-Korea és Oroszország határán fekvő Tumangang vasúti pályaudvar látható, a megnövekedett forgalom pedig arra enged következtetni, hogy a két ország megkezdte szorosabb katonai együttműködését, fegyverek szállítását.

Ezt erősítette meg a Fehér Ház is. “Elítéljük a KNDK-t, amiért Oroszországot ellátta ezzel a katonai felszereléssel, amelyet ukrán városok megtámadására, ukrán civilek megölésére és Oroszország illegitim háborújának előmozdítására használnak fel” – fogalmazott John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs igazgatója. Szerinte

a két ország között kialakulóban lévő együttműködés több szempontból is aggasztó, ám elsősorban biztonsági kockázatot jelent.

Kirby egyértelművé tette, Washington komoly szankciókkal is hajlandó korlátozni az együttműködő feleket. „Nem engedjük, hogy a KNDK titokban segítse Oroszország hadigépezetét, és a világnak tudnia kell arról a támogatásról, amelyet Oroszország cserébe ismét nyújthat a KNDK-nak” – fogalmazott.

Ahogy korábbi írásunkban is bemutattuk, Észak-Korea és Oroszország valóban egyre szorosabb kapcsolatot kíván ápolni egymással. Kim Dzsongun oroszországi látogatása csak egy lépés volt a két ország közötti együttműködés megkezdésében, a katonai kooperáció mellett fontos levelezés is zajlott a két vezető között. Az Észak-Korea és Oroszország közötti bilaterális kapcsolatok fennállásának 75. évfordulója alkalmából Kim Dzsongun küldött üzenetet, amelyben a háború megnyerésére biztatta orosz kollégáját. “Győzelmet az imperialisták anti-Oroszország sémája felett” - írja levelében a diktátor.  

Válaszul Oroszország is köszönetet mondott Kim Dzsongunnak - elsősorban az orosz-ukrán konfliktusban nyújtott támogatásért fejezte ki háláját az orosz fél. Több mint bizonyos, hogy további lépések is következnek a két ország kapcsolatában, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanis nemrég kétnapos útra érkezett Észak-Korea fővárosába, amelynek célja a két ország védelmi kapcsolatainak erősítése.

Jogosan merül fel ezek után a kérdés, hogy mire számíthatunk az események következtében? Ahogyan korábban, jelenleg is a történtek orosz-ukrán konfliktusra gyakorolt hatása ragadja magával a nemzetközi közvéleményt. Észak-Korea ugyan erős diktatórikus hatalom, mégsem valószínű, hogy Oroszország pártján hadba kívánna vonulni. Kim Dzsongun ugyan minden eszközzel igyekszik elzárni országát a nyilvánosság elől,

Oroszország felé való ilyen mértékű nyitása azonban jól mutatja, hogy teljesen egyedül Észak-Korea nem képes megbirkózni az őt érő nehézségekkel.

Ugyanakkor természetes, hogy Vlagyimir Putyin is megfelelő partnert lát Kim Dzsong Un személyében, hiszen jelenleg kevés ország hajlandó eszközökkel, fegyverekkel támogatni az orosz elnököt. Gazdasági szempontból mindkét fél nyerhet, hiszen míg Oroszország fegyvereket szerezhet, Észak-Korea katonai apparátusának fenntartásához szükséges alkatrészekhez és nem utolsó sorban akár élelmiszerhez, humanitárius segélyhez is juthat.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása