2016. március 01. 08:01 - Danube Institute

Dübörög a Brexit-kampány Nagy-Britanniában

boris_johnson_1.jpg

David Cameron miniszterelnök megkezdte anti-Brexit kampányát Nagy-Britannia-szerte, hogy meggyőzze a választópolgárokat arról: a megreformált Európai Unióban való maradás az ő érdeküket szolgálja. Missziójával azonban nincs egyedül, hiszen a másik oldal képviselői is hozzáláttak a munkához, valamint a hétvége során a G20 is beszállt a politikai játszmába.

Cameron a szavazók meggyőzése érdekében folyamatos látogatásokat tesz különböző vállalkozások vezetőinél és a gazdák körében. Egy nemrégiben elkészített közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a brit kisvállalkozások tulajdonosai még mindig bizonytalanok a kilépéssel kapcsolatos állásfoglalás terén, így többen rábírhatóak arra, hogy a maradás mellett szavazzanak. A miniszterelnök a tárgyalások során kiemelte: „Az mondhatnám, nagyon egyszerű vitával nézünk szembe. Egy kiválóan működő Nagy-Britanniát akarunk az EU-n belül, amely biztonságos, erővel és jóléttel rendelkezik, vagy egy nagy lépést akarunk tenni a sötétségbe?”

Több ellenkampány is kezdődött ezzel párhuzamosan országszerte. A konzervatív Theresa Villiers, Észak-Írország jelenlegi államtitkára is úgy határozott, hogy a Brexit mellett állók táborát fogja erősíteni a szavazáskor, ugyanis szerinte ez ígérhet biztonságosabb opciót. Álláspontja szerint vissza kell nyerni az ország és törvényhozás feletti kontrollt, felügyelni a határokat. Ezáltal lehetőség nyílna új, szabad piacon alapuló üzletek megkötésére is, amelyek a kooperáció jegyében zajlanak. Véleménye szerint az EU rendszere nem képes olyan irányú és mértékű változásra, amely megfelelő opciót nyújthatna az állam számára, viszont nem vitatja azt, hogy Cameron számottevő eredményeket ért el Brüsszelben.

A szintén kilépéspárti Boris Johnson, London konzervatív polgármestere ennél erőteljesebb meggyőzési mechanizmust folytat. Úgy gondolja, a referendum egy olyan lehetőség, amely megadhatja a britek számára azt a változást, amire szükségük van. Kiváló opciónak tartja a „kontroll visszaszerzésére”, valamint szintén kiemelte az új kereskedelmi megállapodások kilátásba helyezését, illetve a bizalom kérdéskörét, amelyet újra biztosítani kell a polgároknak, hogy minél többen visszatérjenek az országba. A kormány minisztereit arra sarkallja, hogy csatlakozzanak az anti-Brexit kampányhoz, ezzel ismét kihívva Cameront. Célja, hogy elérje a kabinet minisztereinél a döntésük megváltoztatását, illetve hogy az emberek „gondolkodjanak az érveken”. 

Fontos lépés született azonban a G20-ak szombati csúcstalálkozóján Sanghajban, ami Cameron malmára hajthatja a vizet. A vezető gazdasággal rendelkező országok pénzügyminiszterei ugyanis egy globális gazdasági „sokkra” figyelmeztettek, amely kockázatokat és a gyenge pontok megnövekedését hozhatná magával, ha az Egyesült Királyság a Brexit mellett dönt. Ennek az aggodalomnak egy nyilatkozatban is hangot adtak egyhangúlag, amelyet a kétnapos találkozó végén tártak a nyilvánosság elé. Sőt, a közösség pénzügyi és jegybanki vezetői úgy fogalmaztak: ezt a sokkot hívják az egyik legnagyobb gazdasági veszélynek ebben az évben. A David Cameron által folytatott kampányt üdvözölték és támogatásukat fejezték ki, amely több ellenlábas felszólalását is kivívta.

Lord Lawson, volt brit pénzügyminiszter abszurdnak nevezte a G20-ak figyelmeztetését, főképp arra hivatkozva, hogy ennek 15 tagja nem is részese az Európai Uniónak. „Az asztal körül olyan államok ülnek, mint az Egyesült Államok, IMF és a kínaiak, akik nyíltan nem teszik azt, amit mondanak nekik.” Ugyanakkor hozzátette: „Az angol emberek nem fogják jó néven venni, hogy a G20 mondja meg nekik, mit tegyenek. És az a gondolat, hogy London elhagyja az EU-t egy gazdasági sokkot okozhat, abszurd.”

A UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) vezető Nigel Farage-et nem lepte meg a szövetség bejelentése: egyfajta cimboraságon alapuló kisegítésnek titulálta, mely során a „nagy kormány összejött”, hogy támogassa David Cameront.

A G20 partnerek közül Cameronék Kína nagyon fontos diplomáciai támogatását élvezik annak érdekében, hogy az ország az Európai Unió része maradjon. Az amerikai Fehér Ház közölte: nemzetbiztonsági érdek is az Egyesült Királyság számára, hogy a Közösség részeként folytassa fennállását; a szavazók figyelmét pedig felhívják arra, fontolják meg, milyen hatásokat okozhat egy esetleges kilépés.

Mészár Kata

komment
süti beállítások módosítása