2017. október 02. 13:53 - Danube Institute

Kubában maradnak a kanadai diplomaták

kuba_1.jpg

Augusztusban látott napvilágot a hír, miszerint az Amerikai Egyesült Államok diplomatái közül többen rejtélyes „hangfegyver” áldozatai lettek Havannában, Kuba fővárosában. Néhány nappal később kiderült, hogy az incidensnek a kanadai képviselet tagjai között is vannak áldozatai.

„A kanadai kormány tisztában van a szokatlan tüneteket illetően, melyek a kanadai és egyesült államokbeli diplomatákat és családjaikat is érinti Havannában. A kormány – az amerikai és kubai hatóságokkal egyetemben – dolgozik azon, hogy felkutassák a tünetek okát” – nyilatkozta Brianne Maxwell, kanadai kormányszóvivő. Maxwell hozzátette, hogy kanadai turisták valószínűleg nem érintettek.

A diplomaták által tapasztalt tünetek közé sorolható a halláskárosodás, egyes esetekben a hallás teljes elvesztése, émelygés, fejfájás, levertség, kognitív problémák és az alvászavar. Kanadai oldalon a tüneteket csupán néhány diplomata tapasztalta a tavasz folyamán, azóta azonban nem ismétlődtek a kellemetlenségek.

Még nem lehet biztosra tudni, hogy a tünetekért felelős ismeretlen eszköz szándékosan okozta-e a problémákat, vagy valamiféle balesetről lehet szó. Kuba minden vádat tagad és Bruno Rodrigez, kubai külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai oldal „átpolitizálta” ezt a szerencsétlen balesetet.

Az ügynek az ad újabb aktualitást, hogy a napokban az Egyesült Államok bejelentette: hazarendeli Havannából a teljes diplomata delegációt. Kuba és az USA közötti diplomáciai kapcsolatokat Barack Obama állította helyre 2014-ben, több mint ötven év elszigeteltség után.

Kanada viszont a balesetek ellenére nem szállítja haza tisztviselőit és fenntartja diplomáciai kapcsolatát a szigetországgal. Kanadai vonatkozásban azért is tekinthető furcsának az incidens, mert az Egyesült Államokkal ellentétben a két ország között a hidegháború alatt nem szakadt meg a diplomáciai kapcsolat, mi több, Pierre Trudeau – Justin Trudeau, jelenlegi miniszterelnök édesapja – egykori kanadai miniszterelnök hivatali ideje alatt többször is vendégeskedett Fidel Castro kubai elnöknél, akivel életre szóló barátságot kötöttek. Pierre Trudeau temetésén Castro egy volt a volt kanadai miniszterelnök koporsóhordói között. A barátság nemcsak személyi, de adminisztrációs szinten is megfigyelhető, melynek azóta is több gazdasági együttműködés köszönhető a két ország között.

Csepregi Dávid

komment
süti beállítások módosítása