2023. szeptember 22. 05:20 - Danube Institute

Azeri kutató: nem folytatnánk ezt a vitát, ha nem lenne háború

Az energiabiztonság fontosságáról folyt a beszélgetés a Danube Institute idei geopolitikai konferenciájának első napján. A résztvevők egyetértettek: az orosz energiaforrásokról való leválás, és az ebből adódó árinfláció az egész kontinens lakosságát érinti, komoly kihívást jelent, így új forrásokra és technológiára van szükség Európa energetikai jövőjének biztosításához.

shutterstock_1506295145.jpg

Dr. David Martin Jones, a Danube Institute kutatási igazgatója vezetett panelbeszélgetést energiabiztonsági kérdésekről csütörtök délután. A diskurzusban részt vett Timothy M. Egan, a Kanadai Gázszövetség elnöke, Brigham McCown, a Hudson Intézet amerikai energiabiztonsági kezdeményezésének főmunkatársa és igazgatója, Damjan Krnjevic Miskovic, a Fejlesztési és Diplomáciai Intézet politikakutatási igazgatója Azerbajdzsánból, illetve Ayo Otuyalo, a Prime Atlantic Ltd. ügyvezető igazgatója, Nigériából.

„Nem folytatnánk ezt a vitát, ha nem lenne háború” - fogalmazott Damjan Krnjevic Miskovic csütörtöki felszólalásában. A szakértő hangsúlyozta, az Oroszország ellen bevezetett szankciók következtében a konnektivitás minden eddiginél fontosabb az Európai Unió számára, energiaügyi kérdések szempontjából is. A szakértő kiemelte,

Azerbajdzsán rendkívül fontos szerepet játszhat Európa energiabiztonságának megteremtése szempontjából, hiszen jelentős mennyiségű olyan gázvezetékkel rendelkezik, amely nem fut át a háború sújtotta területeken.

Országa stratégia szerepét hangsúlyozta Timothy M. Egan, a Kanadai Gázszövetség elnöke és Ayo Otuyalo, a Prime Atlantic Ltd. ügyvezető igazgatója is. Egan szerint Kanada természeti adottságai rendkívüli módon megkönnyítik az ország számára a zöld átállást, a 2050-re remélt teljesen karbonsemleges gazdaság kiépítését. Egan ugyanakkor utalt arra is, hogy az elmúlt évtizedekben nem sikerült a várt ütemben haladni a karbonsemlegesség elérése felé, így jogos a kérdés, hogy ez egyáltalán reális cél lehet-e Kanada számára. Fontos elismerni, hogy

a zöld átállás ideális feltételeit nehéz megteremteni, nem biztos, hogy jelenleg ez a legjobb opció.

„Egyértelmű stratégiára van szükség.” - emelte ki. Otuyalo szintén Nigéria természeti adottságait hangsúlyozta, főképp a nagy mennyiségű lítiumforrások fontosságáról beszélt.

Brigham McCown, a Hudson Intézet amerikai energiabiztonsági kezdeményezésének főmunkatársa és igazgatója szintén az országok előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet. Elmondta: csupán az változik meg, hogy mely energiaforrástól függ egy adott ország, a függés tényén szinte lehetetlen változtatni. A megfizethető energia folyamatos rendelkezésre állása, biztonságos szállítása azonban kulcsfontosságú, hiszen az energiabiztonság kérdése nem választható el más biztonságpolitikai kérdésektől.

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása