2017. január 03. 11:12 - Danube Institute

Százötven éves Kanada

kanada_1.jpg

A kanadai konföderáció 150. évfordulója alkalmából II. Erzsébet királynő, aki a 100. évfordulón is köszöntötte észak-amerikai alattvalóit, arra kérte a kanadaiakat, hogy továbbra is álljanak ki az értékeik mellett és ezekre emlékeztessék is a világot.

II. Erzsébet brit királynő nyilatkozatban köszöntötte a kanadaiakat január 1-én és gratulált a konföderáció százötvenedik évfordulója alkalmából. Videóüzenetében a királynő felváltva angolul és franciául mondta el jókívánságait – számol be a CTC News.

„Ötven évvel ezelőtt, a centenárium estéjén, arra bátorítottam a kanadaiakat, hogy továbbra is folytassák az egyenlőség, szabadság és befogadás értékeinek megtestesítését” – mondta a királynő, hozzátéve, hogy ezek az elvek továbbra is mélyen gyökereznek a fiatal országban.

„A következő év során lehetőségük lesz, hogy emlékeztessék a világot ezen értékek megóvásának és a jövő generációinak való továbbadásának fontosságára” – hangsúlyozta II. Erzsébet, aki Kanada szimbólumát, a juharlevelet formázó brossot viselt a videóban.

Richard Berthelsen, királyi kommentátor elmondta, hogy a kilencven éves királynő ebben az évben valószínűleg nem fog az országba látogatni. Ugyanakkor a királyi család tagjai ellátogatnak a nemzeti ünnepen Kanadába. Berthelsen nagyon kedvesnek nevezte, hogy a súlyos megfázása ellenére Erzsébet köszöntötte a kanadaiakat. Megjegyezte: figyelemre méltó a tény, hogy az ország eddigi fennállásának közel fele alatt Erzsébet volt Kanada királynője.

Szemlézte: Szászi Áron

komment
süti beállítások módosítása