2016. november 11. 16:12 - Danube Institute

Megfigyelési botrány Kanadában

quebec.jpg

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau rendkívül nyugtalanítónak nevezte azon híreket, melyek szerint a Quebec tartományi rendőrség megfigyelés alá helyezett több újságírót is azok rendőrségi forrásainak felkutatása érdekében.

Trudeau ottawai beszédében többek között a szabad sajtó demokráciában betöltött elengedhetetlen szerepéről is beszélt, valamint tájékoztatta hallgatóságát arról, hogy megerősítést kapott mind a Kanadai Királyi Lovasrendőrségtől (RCMP), mind a kanadai titkosszolgálattól (CSIS), hogy nem folytatnak ehhez hasonló műveleteket szövetségi szinten. „Rendkívül erős biztosítékaink vannak mind az RCMP, mind a CSIS munkafolyamataiba beépítve annak érdekében, hogy megvédjük a sajtószabadságot…Megerősíthetem, hogy ezek a biztosítékok jelenleg is hatályban vannak, és teljes mértékben konzisztensek a kanadai emberek és a kormány által képviselt értékekkel” − mondta.

November 2-án már a hatodik újságíró jelentette be, hogy tudomást szerzett meg nem nevezett rendőrségi forrásokból a megfigyeléséről. A Quebec tartományi kormányzat vizsgálatot indított az újságírók tartományi rendfenntartó szervek általi állítólagos megfigyelésének ügyében. Eközben két tartományi rendőri szerv is beismerte, ténylegesen telefonos megfigyelés alá helyezett újságírókat.

Quebec kormányzata ezt követően bejelentette, felállítanak egy szakértőkből álló bizottságot, melynek az újságírói források védelmének kérdéséről kell majd véleményt nyilvánítania. Második lépésként pedig szigorítani fogják az előírásokat a megfigyelési engedélyek megszerzésével kapcsolatban. Mint kiderült, a rendőrség különleges nyomozói egysége kérte a megfigyelési engedélyeket, az az osztály, amelyik a rendfenntartó erőkön belüli bűncselekmények felkutatásáért felel. Ezek alapján elmondható, hogy a nyomozás valódi célpontjai a rendfenntartó erők azon munkatársai, akik információkat szivárogtatnak a sajtónak.

Trudeau miniszterelnök elmondása szerint azonnal megbeszéléseket kezdeményezett a szövetségi rendőrség és a titkosszolgálat vezetőivel, melynek eredményeként mindkét szerv megerősítette álláspontját. Állításuk szerint nem folytatnak ehhez hasonló műveleteket szövetségi szinten. Egy ottawai sajtótájékoztató során a CSIS igazgatója Michel Coulombe elmondta: „Teljes mértékben egyetért a miniszterelnök álláspontjával ebben a kérdésben…egy ilyen szituáció nem történhet meg szövetségi szinten”.

Azonban amikor arról kérdezték, hogy folytatott-e ügynöksége valaha megfigyelést újságírókon, a válaszadást megtagadta, mondván: nem áll módjában műveleti információkat megosztani a sajtóval. Emellett megemlítendőek azok a 2016-os jelentések is, melyek alapján fény derült egy csapat RCMP tisztre, akik bárféle parancs, illetve engedély nélkül figyeltek meg újságírókat hetekig. Az eset 2007-ben történt hasonló indokkal, akkor is a rendfenntartó erők között szolgáló újságírói forrásokat próbálták felderíteni.

Szemlézte: Molnár Gergő

komment
süti beállítások módosítása