2021. december 03. 16:00 - Danube Institute

A Nyugatnak minél hamarabb a megegyezést kell keresnie Putyinnal

A NATO és általában a Nyugat kelet-európai túlterjeszkedésének káros hatásaira immár az oroszbarátsággal és nyugatellenességgel igazán nem vádolható Politico is felhívja figyelmünket. De vajon ki lehet-e hagyni Moszkvát az Ukrajna és Grúzia kapcsán kialakult geopolitikai feszültségek rendezéséből?

putyin_nyito.jpg

Tovább
2021. december 01. 16:00 - Danube Institute

Az egyházi iskolákat támadja a holland baloldal

Hollandiában a helyi baloldal az LMBTQ közösség és az egyenlőség nevében nemrég az egyházi iskolákat kezdte ostromolni, mondván ezen intézmények eddigi gyakorlata kirekeszti a szexuális kisebbségeket – számol be róla az egyik holland református lap.

hollandbal_nyito.jpg

Tovább
2021. november 30. 16:00 - Danube Institute

Az emberi jogaiért vagy a lezárások ellen tüntet Európa?

A járvány miatti fertőzésszámok újbóli növekedése miatt több európai ország kormánya az ismételt korlátozások bevezetése mellett döntött. A lezárásokkal szembeni ellenállás azonban növekszik – Európa szerte egyre több városban és egyre többen tüntetnek a COVID miatti korlátozások ellen. Bár egyrészről a demonstrációk többször is erőszakossá fajultak, a tüntetések miatt mégis felmerül az emberi jogi kérdés: elvehetik-e az európai kormányok az állampolgáraik szabad mozgáshoz való jogát, amennyiben oltatlanok?

lezarasok_nyito.jpg

Tovább
2021. november 29. 16:00 - Danube Institute

Elhallgattathatták a kínai teniszcsillagot

A dermesztő csönd, ami az elmúlt napokban körbe vette Peng Shuait, a kínai sportcsillagot, szöges ellentétben áll azzal a bejelentésével, hogy Csang Kao-li - aki korábban a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese volt - három évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta. Bejelentésében a sportolónő úgy írta le magát, „mint egy lepke, aki a lángok közé száll”, hogy „elmondja az igazat”.

kinatenisz_nyito.jpg

Tovább
2021. november 29. 07:00 - Danube Institute

Európa legbefogadóbb állama sem akar már több bevándorlót

Svédország több mint 160 000 zömében közel-keleti származású érkezőt fogadott be a 2015-2016-os migrációs krízis során, azonban mostanra az ország polgárai kimerültek, kudarcnak és veszélyforrásnak látják a túlságosan engedékeny migrációs politikát - írja a Foreign Policy.

svedek_nyito.jpg

Tovább
2021. november 28. 09:36 - Danube Institute

Új szinten a cancel culture: eltörölnék a Hálaadás Napját

iközben az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökén az első telepesek példáját követve Hálaadás Napjára gyűlik össze majd’ minden amerikai család, egyes aktivista csoportok hevesen támadják ezt az ünnepnapot is azt állítva, hogy a múlt bűnei miatt a már sok helyen eltörölt Columbus Day után ezt az ünnepet sem szabadna megülnie az USA polgárainak.

halaadas_nyito.jpg

Tovább
2021. november 27. 09:00 - Danube Institute

BLA|arena – Az európai gazdaság átalakítása során az egyensúlyra kell törekedni

Az Európai Unió versenyképessége állt a Batthyány Lajos Alapítvány és JÖSz Intézet közös rendezvényének fókuszában, mely során Győri Enikő EP-képviselő, volt madridi és római nagykövet osztotta meg személyes tapasztalatait a résztvevőkkel. Az esemény moderátora Vizler Kitti, a JÖSz alumnusa volt.

gyori_nyito.jpg

Tovább
2021. november 26. 07:00 - Danube Institute

A Visa és az Amazon az Egyesült Királyságban teszteli az erejét

Az Amazon bejelentette, hogy januártól nem fogadja el az Egyesült Királyságban kibocsátott Visa hitelkártyákat. A Politico újságírója, Geoffrey Smith egy érdekes hasonlattal kezdi a cikkét, mégpedig a hajdani nagy birodalom egykori gyarmatáról. Ahogy az afrikai közmondás tartja: Ha két elefánt harcol, a füvet tapossák le.

shutterstock_2078591542.jpg

Tovább
2021. november 25. 16:00 - Danube Institute

Amerika sebezhetővé teszi magát a migrációs hullámok előtt

Belarusz nyugati határainál a lengyel határőrök a Lukasenka elnök által az EU ellen bosszúból odaszállított migránstömeget igyekeztek visszatartani az elmúlt napokban. Ezek az emberek azonban a néhány évvel korábbi európai befogadókészség és idealista ígéretek nélkül nem szálltak volna fel a Minszkbe tartó repülőgépekre. De mi következhet, abból ha egy ország a mai migrációs viszonyok mellett is valósággal csalogatja az illegális bevándorlókat a határaihoz? A National Review súlyos következményekre figyelmeztet. 259726378_912407942743350_2012776347382740015_n.jpg

Tovább
2021. november 24. 07:00 - Danube Institute

Mi az oka az Európai Néppárt összeomlásának? III. rész

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az Európai Néppárt mostani helyzetét vizsgáljuk a 2011-es állapotokhoz képest. Első cikkünkben a Benelux államokat és Németországot vettük górcső alá, míg a másodikban Európa déli részét vizsgáltuk meg, pontosabban Portugáliát és Spanyolországot. Jelen írásunkban két alapító tagállam néppárti helyzetét nézzük meg, Olaszországét és Franciaországét.

received_1041746339732904.gif

Tovább
2021. november 22. 16:00 - Danube Institute

A Republikánusok éljeneznek, a Demokraták rasszizmus kiabálnak

Kyle Rittenhouset, a kenoshai BLM tüntetéseken két férfit önvédelemből lelövő fiút az elmúlt napokban felmentették. Az ítéletet számos tüntetés követte több amerikai városban is. A new yorki tüntetők „Nincsen igazság a kapitalista törvényszékeken” és „csak forradalom hozhat igazságot”, Chicagóban pedig „Elutasítjuk a rasszista, önbíráskodó terrort” transzparensekkel vonultak fel. Portlandban betörtek néhány ablakot és a helyi bíróság felgyújtásával fenyegetőztek a tüntetők. Bár Kenoshában a National Guard készenlétben állt az ítélethirdetés napján, az ottani demonstráció békés volt.

rittenhouse_nyito_1.jpg

Tovább
2021. november 20. 09:00 - Danube Institute

BLA|katedra – Célpontban: a Boko Haram

A Batthyány Lajos Alapítvány doktori ösztöndíjprogramjának második szakmai találkozóján Tóth Klaudia ösztöndíjas, a Migrációkutató Intézet kutatója tartott előadást kutatási témájáról, a Boko Haram terrorszervezetről. A szakértő hozzászóló ez alkalommal témavezetője, Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója, az NKE oktatója volt.

p1200774a-1-768x432.jpg

Tovább
2021. november 19. 07:00 - Danube Institute

A klímacsúcs nem megegyezést akar elérni, hanem a radikális klímavédelmet erősíti

A Glasgow-ban a napokban véget ért klímacsúcs elsődleges célja nem az, hogy megegyezést eredményezzen a bolygó felmelegedésének fékezésére, hanem hogy minél inkább felerősítse a klímaváltozás ellen küzdő csoportok hangját, s új támogatókat gyűjtsön - írja az Atlantic magazin. De nem vezet-e egy bizonyos pont után kezelhetetlen folyamatokhoz az egyre bombasztikusabb kijelentéseket tevő, reklámalapú klímavédelmi aktivizmus?

klimacsucs_nyito.jpg

Tovább
2021. november 18. 16:00 - Danube Institute

A lövöldözés, ami megrázta Amerikát – Rasszizmus vagy önvédelem?

Kyle Rittenhouse 2020 augusztus 25-én Wisconsinba látogatott, hogy – állítása szerint – a Black Lives Matter tüntetések során megsérülteken segítsen. A nap végére a 17 éves fiú két embert lőtt le és egyet megsebesített. A pere, ami a napokban zajlik, megosztotta Amerikát – a jobboldali média amellett kardoskodik, hogy önvédelemből lőtt, míg a baloldali média azt állítja, hogy fehér felsőbbrendűségtudata vezette tetteit. A cikkben a tárgyalóteremben elhangzottak alapján próbáljuk rekonstruálni a történteket.

rittenhouse_nyito.jpg

Tovább
2021. november 17. 14:00 - Danube Institute

Nem összeesküvéselmélet többé a mesterségesen gerjesztett migráció

Fehéroroszországot azzal vádolják, hogy szándékosan gerjeszti a migrációs válságot a fehérorosz – lengyel határon, hogy destabilizálja az EU-t. Lukashenko, a fehérorosz autoriter elnök, a migránsokat Minszkbe repteti majd konvojokkal a lengyel határra szállíttatja. Mivel a határon a helyzet holtpontra jutott, az Európai Unió 15-én este újabb szankciókat fogadott el Fehéroroszország ellen.

feherorosz_nyito.jpg

Tovább
2021. november 17. 07:00 - Danube Institute

Az 5 legfontosabb pont a Facebookot leleplező Frances Haugen Európai Parlamenti meghallgatásáról

Frances Haugen - amerikai adatmérnök, tudós, és termékmenedzser, aki 2021-ben nyilvánosságra hozta ás átadta a Facebook belső dokumentumainak tízezreit az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, valamint a The Wall Street Journalnak – úgy véli, az Európai Parlament „globális aranystandardot” állíthat fel a tartalomszabályozás terén.

facebook_nyito.png

Tovább
süti beállítások módosítása