2024. január 21. 09:00 - Danube Institute

Így reagált Kína és az USA a tajvani választások eredményére

Tajvan megszavazta Lai Ching-te-t elnökének, ami a szuverenitáspárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) harmadik, történelmi ciklusát indítja el a hatalomban. Egy olyan eredmény, amit az Egyesült Államok várt, de ami feldühítheti Pekinget és fokozhatja a feszültséget a Tajvani-szorosban.

Tovább
komment
2024. január 20. 09:00 - Danube Institute

Mit gondolnak valójában a demokraták a bevándorlásról?

Az amerikai vezető demokrata politikusok hagyományosan a szabályozott bevándorlás pártján álltak. Ma ez az álláspont meginogni látszik. Mi okozta a változást? Van-e egyetértés ma a demokrata párton belül bevándorlás-ügyben? Erről ír David Leonhardt a New York Times reggeli rovatában. 

Tovább
komment
2024. január 19. 07:00 - Danube Institute

Ecuador harca a szervezett bűnözés ellen: Noboa lesz Ecuador Bukeléje?

A bűnbandák látványos és összehangolt támadásainak sorozatát követően Ecuador kritikus fordulóponthoz érkezett, ahol az erőszakos bűncselekmények példátlan növekedésével kell szembenéznie. A TC Televisión elleni közelmúltbeli támadás Guayaquilban, Ecuador legveszélyesebb városában emlékeztetőként…

Tovább
komment
2024. január 18. 16:00 - Danube Institute

Tüntetések az AfD ellen – a párt jövője a tét

Berlin, Potsdam, Kiel, Saarbrücken – Németországban több tízezres tüntetéshullám indult az AfD-vel és a fasizmussal szemben. Az apropó egy szélsőjobboldali „titkos találkozó” a bevándorlók elleni „mestertervről”, amin számos neofasiszta és neonáci szervezet részt vett. A tüntetéseknek akár komoly…

Tovább
komment
2024. január 18. 07:00 - Danube Institute

Áldozatokat követelő karácsony: Nigériát fegyveres támadás rázza meg, a Száhelben egyre nő az erőszak

Keresztény híveket mészároltak le karácsony napján, amikor fegyveres banditák ámokfutásba kezdtek Közép-Nigériában, megölve több mint 100 hívőt. Később, a Boko Haram terroristáinak akciója január 4-én egy lelkész és legalább hat gyülekezeti tag életét követelte.

Tovább
komment
2024. január 17. 07:00 - Danube Institute

A világkereskedelem megállításával fenyegetnek a húszik támadásai

A húszi fegyveres csoport 2023. október 7-e óta tartó támadássorozatba kezdett. Számtalan alkalommal indítottak rakétákat és drónokat a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán haladó hajók ellen, ezzel megbénítva a világkereskedelem mintegy 12%-át.

Tovább
komment
2024. január 16. 07:00 - Danube Institute

Letartóztatások, tüntetések: politikai válságba sodródott Lengyelország?

Nemrég a lengyel rendőrség letartóztatta Varsóban a volt belügyminisztert és helyettesét. Az eset ráadásul a köztársasági elnöki palotában történt, igaz az események lefolyásakor Andrzej Duda elnök már nem tartózkodott rezidenciáján.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása