2024. január 21. 09:00 - Danube Institute

Így reagált Kína és az USA a tajvani választások eredményére

Tajvan megszavazta Lai Ching-te-t elnökének, ami a szuverenitáspárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) harmadik, történelmi ciklusát indítja el a hatalomban. Egy olyan eredmény, amit az Egyesült Államok várt, de ami feldühítheti Pekinget és fokozhatja a feszültséget a Tajvani-szorosban.

shutterstock_2396136779.jpg

Lai Ching-te a szavazatok 40 százalékával megnyerte a múlt heti tajvani elnökválasztást, csaknem 7 százalékponttal megelőzve legközelebbi riválisát, a Kuomintang (KMT) színeiben induló Hou Yu-ih-t. A DPP jelenleg az egyetlen politikai párt, amely három egymást követő ciklusban győzött, mióta 1996-ban az önrendelkezés alatt álló szigeten megtartották az első demokratikus elnökválasztást.

 

 

A voksolást Kína éles szemmel figyelte, tekintve, hogy az eredményen sok múlt Tajvan jövőbeli önállóságát illetően. Lai álláspontja valószínűleg nem fogja megnyugtatni Pekinget, amely a leendő elnököt szeparatistának tekinti, különösen azután, hogy Tajvan korábbi amerikai képviselőjét, Hsziao Bi-khimet választotta társának. Kína reakciója Lai győzelmére azonban egyelőre visszafogott, és a választások legitimitásának elutasítására korlátozódik. A többszörös győzelem okozta fejfájást a KMT parlamenti győzelmei enyhíthetik a kínai vezetésnél.
A DPP ugyanis elvesztette az ellenőrzést Tajvan 113 fős parlamentje felett.

Ez azt jelenti, hogy nem dolgoztunk elég keményen, és vannak olyan területek, amelyeket felül kell vizsgálnunk - mondta Lai.

Ígéretet tett arra, hogy együttműködik az ellenzéki pártokkal és jelezte, hogy nehéz parlamenti munkára számít.  

A demokratikus Tajvan legnagyobb nemzetközi támogatója, az USA közben éppen megpróbálja stabilizálni a Kínával való feszült kapcsolatait, és megakadályozni, hogy a verseny konfliktusba torkolljon. Az előző elnök, Tsai kormányzása alatt a két nemzet megerősítette kapcsolatait egymással, amely növelte a támogatást és a fegyvereladásokat a szigetnek. Amerikai tisztviselők szerint Washington fenntartja a Tajvannal szemben régóta folytatott politikáját, függetlenül attól, hogy ki az elnök. A Biden-adminisztráció a korábbi gyakorlatnak megfelelően, nem hivatalos küldöttséget küldött Tajpejbe a választásokat követően. 

A delegáció látogatása "jelzésértékű, egy nagyon szimbolikus módja Tajvan támogatásának"

- mondta T.Y. Wang, az Illinois Állami Egyetem professzora.

A nagyhatalmokon kívül kisebb államok is kifejezték véleményüket Tajvannal kapcsolatban. A csendes-óceáni Nauru sziget bejelentette, hogy Tajvan helyett Kínát fogja elismerni. A Fülöp-szigetek szokatlanul lelkes gratulációkat küldött Lainak, miután Manilát Kína agresszív tengeri megközelítése elidegenítette Pekingtől és közelebb hozta az Egyesült Államokhoz.

A Tajvani elnökválasztás eredményeire reagálva Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség tovább növekedhet. Ugyanakkor az Egyesült Államok fenntartja Tajvan támogatását, és bár Kína egyelőre visszafogottan reagált Lai győzelmére, a térség geopolitikai helyzete továbbra is bizonytalan marad.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása