2024. szeptember 05. 07:00 - Danube Institute

Melyek a fő stratégiák az amerikai elnökválasztáson?

Egyre élesebbé válik a Kamala Harris és Donald Trump közötti politikai párharc, ahogy mindkét jelölt igyekszik megszólítani a választókat és saját narratíváját erősíteni. Trump az utóbbi napokban radikális baloldaliként jellemezte ellenfelét, miközben Harris kampánya számos kihívással szembesül, különösen a „wokeizmus” vádjaival és a múltbeli kijelentéseivel kapcsolatban.

shutterstock_2501376873.jpg

Donald Trump radikális baloldaliként és az átlag amerikaiaktól távol álló politikai szereplőként jellemezte Kamala Harrist az utóbbi napokban. Erre válaszul Harris az olyan demokrata prioritásokra összpontosít, mint az abortuszjogok, a szavazati jog és a társadalombiztosítás védelme. Emellett hangsúlyozta nemzetbiztonsági álláspontját is, próbálva ellensúlyozni Trump kritikáit, különösen a bevándorlással és az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatban. Személyes történetének és hátterének megosztásával igyekezett rokonszenvessé és megnyugtatóvá tenni magát, mint erős és megközelíthető vezető.

Harris a volt elnököt veszélyes és öncélú vezetőként ábrázolta, akit egy második ciklusban sem lehetne ellenőrizni. Harris politikai retorikája a felmérések szerint egyelőre megnyugtatta támogatóit, azonban egyes szakértők éles kritikával illették.

Richard Lee Abrams cikke a „wokeizmus” kritikájára összpontosít ezzel kapcsolatban, amelyet olyan ideológiaként ír le, amely fenntartja az identitáspolitikát és gyakran alkalmazza a pozitív faji megkülönböztetést. A Konvención elhangzott beszédről azt írja, hogy Harris a saját személye helyett édesanyja történetére és hátterére alapozta mondanivalóját. Ez pontosan az a wokeizmus, amitől próbálták elhatárolni a kampányát - írja Abrams. Szerinte mindez azt a képet erősíti a jelöltről, hogy faji és nemi ismérvei miatt kell elnöknek lennie, nem pedig személyes rátermettségéből adódóan.

Eközben egy 2017-es videoklipet is összefüggésbe hoztak az elhangzottakkal. Ebben Kamala Harris arra buzdítja az embereket, hogy „maradjanak wokeok”. A kifejezés ekkoriban vált népszerűvé és a kritikusok ezt használják fel arra, hogy Harrist radikálisnak állítsák be, néhányan „kommunista funkcionáriusnak” is nevezték őt. A klip problémát jelentett Harris számára, mivel számos ellentmondás tapasztalható jelenlegi beszédeivel összevetve. 

amcsieselyek.png

Forrás: 270 To Win

A közelgő elnökválasztással kapcsolatosan a Reuters közvélemény-kutatása szerint a demokraták jelöltje jelenleg 4 százalékponttal (45%-41%) vezet Donald Trumppal szemben, Kennedy visszalépését követően.

A kutatás szerint Biden visszalépése fokozott lelkesedést váltott ki a demokrata szavazók körében: 73%-uk mondta azt, hogy mióta Harris beszállt a versenybe, jobban izgatott a szavazás miatt. Ez a lelkesedés ellentétben áll a korábbi véleményekkel, amelyek alapján sok Biden támogatót elsősorban a Trumppal szembeni ellenállás motivált. Ugyan ilyen radikális változás volt Trump közelmúltban tett bejelentése, melyben támogatását fejezte ki a rekreációs célú marihuána legalizálásával kapcsolatban Floridában. Ebből is látszik, hogy az előző választásokhoz hasonlóan a két jelölt már a fontosabb államokra fókuszál, hogy biztosítsa ottani győzelmét.

Szemlézte: Henez Botond

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása