2024. május 05. 09:00 - Danube Institute

Dübörög a kampány és kezdődik Donald Trump tárgyalása

Ahogy a választási kampány mindkét oldalon egy újabb fordulatszámra kapcsol, Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke április 30-án tárgyaláson kellett részt vegyen a Manhattan-i Büntetőbíróságon. A bírósági eljárást azért indították el, mert állítólag Stormy Danielshez 130.000 dollárt juttatott el 2016 októberében, azért cserébe, hogy elhallgassa titkos viszonyukat. Mindeközben Trump támogatottsága változatlanul 49%-on áll, egy április 28-án közzétett CNN kutatás szerint.

shutterstock_636139814.jpg

A per középpontjában az a kártérítési összeg áll, amelyet Trump a korábbi személyes ügyvédjének, Michael Cohennek fizetett ki. Cohen azt állítja, hogy arra utasították, hogy fizessen Danielsnek 130 000 dollárt, cserébe azért, hogy a Trumppal való állítólagos viszonyát tapintattal kezelje. Az ügyészek ezt a 2016-os választások "törvénytelen befolyásolására" tett kísérletnek minősítették.

Hosszú előkészületeket követően a republikánus elnökjelölt lesz az első olyan volt elnök, akinek bíróság elé kell állnia. A fő kérdés, természetesen nem az, hogy Trumpnak be kell ülni egy hat órás tárgyalásra, hanem az, hogy mikor születik bírósági ítélet az ügyben? Amennyiben ugyanis a választások előtt történik ez meg, a hír erősen ronthat a megítélésén a nyilvánosság szemében, és nem is biztos, hogy lesz elég ideje a kampány-finishben visszaépíteni renoméját. Ha viszont elnök lesz, akkor megvan annak az esélye, hogy elítéltként kell az USA riválisai és szövetségesei elé állnia.

Ez kétségkívül egy kellemetlen helyzet, lesz számára és az amerikai diplomácia számára is, viszont az eddigi jelek azt bizonyítják, hogy politikai téren egyelőre nincs mitől tartania.

Nemrég a CNN közzétett egy közvélemény-kutatást, amely szerint az amerikai választópolgárok 55%-a sikeresnek értékeli Trump elnökségét, míg 44%-uk kudarcosnak. Egy 2021. januári felmérésben, amelyet közvetlenül Trump távozása előtt és napokkal az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadás után készítettek, még 55% tekintette kudarcnak az elnöki időszakát.

Mi a véleménye Joe Bidenről és Donald Trumpról?

trumpbiden_1.jpg

 

Ugyanakkor Trump támogatottsága a felmérésben a regisztrált szavazók körében változatlanul 49%-on áll, míg Bidené 43%-os.

Bár a 6 százalékpontos különbség meggyőzőnek tűnhet a két jelölt között, a választásokig hátralévő fél évben még olyan olyan dolog történhet, amely egyik, vagy másik politikus felé billentheti a mérleg nyelvét.

A CNN által közölt tavaly augusztusi felmérés azért is érdekes, mert az információgyűjtés pont egy nappal azelőtt fejeződött be, hogy Trumpról elkészült volna a híressé vált körözési fotója. Ugyanakkor ebben az időben már rég folytak a volt elnök büntetőperei különböző más ügyekben, tehát a megkérdezettek véleménye ezen eseményekről már tükröződött a felmérésben. Az ilyen bonyolult jogi folyamatok minden lépését azok sem igazán követik, akik a politikával sokat foglalkoznak, és kevesen tartják számon azt, hogy mikor és miért kell bíróságra járnia. Érdekes lenne felkutatni, hogy a kontinensnyi méretű ország különböző pontjain, hogyan is vélekednek ezekről a hírekről különböző közösségekben, viszont egyelőre csak azt tudjuk, hogy Trump hasonló „zűrös ügyei” nem hatnak ki a politikai sikereire. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen ügyek hatalmas sajtófigyelemnek örvendenek, ami ingyenes kampányt is jelent számára.

Ugyanakkor fontos hozzá tennünk, hogy a tavaly augusztusban készített felmérésben azon kijelentésének a hatása is tükröződött, miszerint 24 óra alatt befejezné az orosz-ukrán háborút.

Ezt sokan örömmel fogadták hazájában, viszont azóta finomított álláspontján ebben a kérdésben. Pár hónapja azt nyilatkozta, hogy talán kölcsön formájában kell Ukrajnát támogatni - ami egyben azt is jelenti, hogy véleménye szerint más körülmények között, de a háború tovább folytatódhat - majd az április 23-i kongresszusi döntést követően, azt posztolta a social media felületén, hogy Amerika számára fontos Ukrajna.

Nagy kérdés, hogy ezt a kijelentését támogatói csalódásként élik meg, vagy ezt is elfogadják tőle, mint ahogy már nagyon sok minden mást?

Szemlézte: Vencz Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása