2024. május 14. 07:00 - Danube Institute

A történelem győzelme – két amerikai iskola nyerte vissza eredeti nevét

Két virginiai iskola nyerte vissza eredeti nevét több, mint három évvel azután, hogy a megyei iskolai bizottság megváltoztatta azokat, – a szélesebb publikummal való konzultálás nélkül - arra hivatkozva, hogy sértőek. Sokan nehezményezték ezt a döntést, ugyanis az iskolák történelmi jelentőségű névadóira felnéznek. Felháborodásuk eredményeként az iskolák végül május 9-én visszaszerezték régi neveiket – számolt be róla a WHSV

shutterstock_2237973143.jpg

2020-ban, a George Floyd halála okán kiújult, rendőri túlkapások és a fekete amerikaiakkal szembeni diszkrimináció ellen folytatott tüntetések idején döntött úgy a virginiai Shenandoah Megyei Iskolai Bizottság (Shenandoah County School Board), hogy két iskola nevét megváltoztatja, ugyanis a névadó konföderációs hadvezérek összefüggésbe hozhatóak a déli rabszolgatartó múlttal. A kérdéses iskolák, a Stonewall Jackson High School és az Ashby-Lee Elementary School neveit, Mountain View High School-ra és Honey Run Elementary School-ra változtatta a bizottság.

A helyi lakosság már 2020-ban megfogalmazta fenntartásait, úgy, mint a helyiek kihagyása a döntéshozatalból, vagy a hagyományok és a történelmi hagyaték eltiprása.

Május 9-én a bizottság közmeghallgatást tartott, ahol a lakossággal megvitatták az iskolák neveinek kérdését, majd egy elsöprő 5-1 arányú szavazást követően a bizottság a régi nevek visszaállítása mellett döntött.

A döntés egyébként történelmi vonatkozásában is jelentős, hiszen az Egyesült Államokban még nem történt olyan, hogy visszaállítottak volna iskolák konföderációs vonatkozású neveit, miután lecserélték őket.

Thomas Jonathan "Stonewall" Jackson a konföderációs hadsereg egyik legjobb képességű tisztje volt. A rabszolgatartás kérdésében nem volt tiszta álláspontja, viszont ismert, hogy személyesen tanított fekete amerikaiakat olvasni még a háború előtti Virginiában, amikor az kifejezetten tiltott volt. Az Ashby-Lee elnevezés Robert Edward Lee-re, a konföderációs hadsereg legendás vezetőjére és Turner Ashby-re, Stonewall Jackson egy beosztott lovassági tisztjére vonatkozik.

Az utóbbi években – főleg a már említett 2020-as események óta – a „cancel culture” kifejezés egyre többek számára vált ismertté az Egyesült Államokban. A blog rendszeres olvasói számára bizonyára ugyancsak nem idegen ez az angol kifejezés. Megfelelő, kellően kifejező magyar szó nincsen rá, hiszen nálunk ilyesmivel kevésbé terhelt a nyilvánosság, de nagyjából „eltörléskultúraként” szokás idehaza emlegetni ezt a jelenséget.

Lényege, hogy embereket, közösségeket, vagy intézményeket nézeteik, szavaik, vagy cselekedeteik miatt kiközösítenek.

 

Mint az a diagramon látható, az USA-ban sokan találkoztak már 2022-ben is ezzel a fenoménnel, ami nem meglepő a közelmúlt amerikai közéleti témáit figyelembe véve. Ez a szám (bár aktuális kimutatás nem áll róla rendelkezésre) azóta valószínűleg csak feljebb kúszott.

Az eredeti névváltoztatás mellett természetesen vannak érvek, hiszen a fekete közösségek számára egy valóban bántó emlékezetű időszakot idéznek fel a kérdéses személyek.

Mindazonáltal, a történelmi szemlélet nem eshet áldozatául az aktuális belpolitikai csatározásoknak és érdekeknek.

Nem szabad a homokba dugnunk a fejünket és elfelejteni a múltat még akkor sem, ha az terhelt, hiszen éppen ezek az emlékek azok, amelyek a társadalom fejlődéséhez kellenek; hogy tudjuk eleink mit vétkeztek és miben cselekedtek helyesen.

Amennyiben pedig tényleg a névváltoztatás mellett foglalnánk állást, legalább annyit adjunk magunkra, hogy nem teljesen jellegtelen és identitáspusztító fantázianeveket találunk ki gyermekeink oktatásának otthonának, hanem olyasmit, amivel hozzájárulunk a művelődésükhöz.

Szemlézte: Lakatos Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása