2024. április 29. 16:00 - Danube Institute

Észak-Korea nukleáris ellentámadási hadgyakorlatot hajtott végre

Április 22-én maga Kim Jong Un, Észak-Korea vezetője felügyelte és irányította azt a gyakorlatot, ami világszerte oly sok ember figyelmét felkeltette, félelem érzetét megerősítette.

shutterstock_1894406545.jpg

Több rakétavető egységből kilőtt, nukleáris robbanófejjel ellátott lövedék landolt egy, az országtól mintegy 352 kilométerre fekvő szigeten. Bár korábban is volt már példa hasonló hadgyakorlatra, ez mégis különb a többitől. Sokan úgy tartják, hogy ami most történt, az egyértelmű figyelmeztetés volt elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea felé. Van ennek a kijelentésnek igazságalapja?

Észak-Korea hivatalos hírügynökségének, a KCNA-nak a jelentése a hadgyakorlatról csak egy nappal később, április 23-án látott napvilágot, miután a dél-koreai és a japán hadsereg még a művelet kivitelezésének napján beszámolt több, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövéséről. Ezekről állították, hogy Észak-Korea fővárosa, Phenjan közeléből érkeztek.

Később a távol-keleti ország el is ismerte, hogy a kilőtt rakéták hozzájuk tartoznak valamint, hogy a hadművelet kivitelezéséért ők voltak felelősek.

atomfegyverek.jpg 

Adatok forrása: World Population Review

Ahogy azt az ábra is szemlélteti, Észak-Korea, különösen Oroszországhoz viszonyítva viszonylag kevés atomfegyverrel rendelkezik. Ez azonban a jövőt nézve semmit sem jelent.

Bárki, aki azt gondolja, hogy Észak-Korea nem jelent veszélyt az Amerikai Egyesült Államokra, vagy annak egyik legfőbb szövetségesére, Dél-Koreára, az nincs tisztában egyrészt a kommunista állam politikájának irányvonalával, másrészt pedig azzal, hogy pontosan hogy működnek a nukleáris fegyverek.

Elsősorban nem az számít, hogy kinek van több, hanem, hogy egy esetleges háború kirobbanása esetén ki folyamodik hamarabb ezeknek a felhasználásához. Továbbá az is erősen közrejátszik (reméljük ilyenre soha többet nem kerül sor), hogy ha valaki bevet egy ilyen kaliberű fegyvert, akkor a többi ország, amely szintén rendelkezik hasonló lövedékekkel és/vagy bombákkal, hogyan reagál erre a fenyegetésre.

Tehát a bevezetésben feltett kérdésre, hogy van-e annak igazság alapja, hogy a nemrégiben elvégzett hadgyakorlat valójában figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak, illetve Dél-Koreának, a válasz egyértelmű: igen. Úgy gondolom, hogy a kommunista állam ezzel egy nagyon komoly üzenetet küldött ellenségeinek. Az erőszak viszont semmilyen formában nem elfogadott. Mindenképpen el kell utasítani a “kommunikáció” ezen formáját.

Mindazonáltal, az ellenfeleket se kell félteni. Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea közösen számtalan hadgyakorlatot tartott már, amikért Észak-Korea enyhén szólva nem lelkesedett túlzottan. Ezek közül a legutolsó éppen 2024. április 12-én volt. A kommunista ország ezt is felhozta egy indoknak az új rendszer, valamint a rakétavetők tesztelését illetően: elmondása szerint

ez volt a válasz részéről a “rendkívül provokatív és agresszív” közös légi hadműveletre.

Indokolt-e, hogy napról napra egyre jobban félnek az emberek a jövőt illetően? Igen. Az lenne az érthetetlen, ha ez nem így lenne. Ki tudja, hogy mit tartogat a holnap. Élhetünk a mának, viszont akkor a hosszú távú fenyegetések sehogyan sem lesznek elkerülhetők. Mindenképpen gondolnunk kell a holnapra. Ez különösen az országok vezetésére vonatkozik, hiszen enyhe túlzással, de a lakosság jövője az ő kezükben van. A béke fenntartása (esetekben elérése) kell, hogy az elsődleges célunk legyen. Együtt élünk a Földön, egy levegőt szívunk, egy talajon járunk. Ennek megfelelően kell viselkednünk.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása