2024. április 14. 09:00 - Danube Institute

Több, mint 300 ezer migráns érkezett Floridába: lehet még javítani a helyzeten?

16 hónap alatt legalább 386 ezer ember repülhetett az Amerikai Egyesült Államokba a 2022 októberében elindított befogadási program keretében. Ez a legjobban Floridát sújtotta, ahova több százezer menekült érkezett különböző országokból. A déli állam kormányzója erős nemtetszését fejezte ki a Biden-kormánnyal szemben, amely elmondása szerint ,,semmit se mond”.

shutterstock_2326081723.jpg

Kubaiak, haitiak, nicaraguaiak és kolumbiaiak számára 2023 januárjában kiterjesztették ki azt a feltételes szabadlábra helyezési programot, ami a 2022 októberében indult az ukránok és venezuelaiak számára. Egészen 2024 februárig csaknem 326 ezer migráns lépte át Florida határait. Egy, a Bevándorlási Tanulmányok Központja (CIS) által készített összegzés alapján ez a szám jelentősen meghaladta bármely más amerikai államba érkezők mennyiségét.

 migraciousa.png

Adatok forrása: CIS

A floridai kormány ezidáig öt perben vett részt a Biden-adminisztráció ellen, valamint az év elején számtalan rendfenntartó hatóságot vezényelt ki a déli határra, hogy annak védelmét biztosítsa..

Mégis, hosszabb távon lehetetlen fenntartani ezt a helyzetet, anélkül, hogy ennek ne legyen maradandó kára.

Amellett, hogy az Amerikai Egyesült Államok befogadó kapacitása is végleges, még az is kérdéses, hogy ennyi, ekkora létszámmal rendelkező kultúra hogyan fog tudni egymás mellett megférni anélkül, hogy folyamatos zavargások törnének ki. Az állandó konfliktusok pedig csak még több viszályt fognak sújtani az etnikumok között, ez pedig senkire nézve sem lesz előnyös.

A kormányzónak a pereken és a határőrizeten kívül számtalan egyéb intézkedése volt a Biden-kormány ellen. Csaknem másfél évvel ezelőtt DeSantis elrendelte 50 venezuelai menekült Texasból történő átszállítását Martha’s Vineyard-szigetére (Massachusetts). Egyesek szerint ezt a lépést azért hozta meg, hogy bizonyítsa:

bár a demokraták szeretnék, hogy az Egyesült Államok befogadja a migránsokat, mégsem akarják őket a liberális, elegáns, beékelt területeken tudni.

Mindazonáltal, Florida állam, bár az illegális migrációt elutasítja, a károsult honfitársakon nem rest segíteni. Haitiből például, ahogy Ron DeSantis X (néhai Twitter) bejegyzése is mutatja, április 2-áig 200 amerikai embert sikerült kimenteni olyan mentőakciók folyamán, amelyek Florida szervezése alatt álltak. 

Már most több, mint 300 millióan élnek az Amerikai Egyesült Államokban. Ehhez képest a majdnem 400 ezer ember csekély számnak tűnhet, pedig korántsem az. Főleg akkor nem, ha a bevándorló menekültek száma továbbra is ily mértékben emelkedik. Mi történik akkor, ha az ország kapacitása eléri a maximumot? Meddig bírnak még az amerikaiak lépést tartani a dinamikusan változó mindennapokkal? Nem is beszélve arról, hogy mi történne, ha az etnikai különbségek belső, fegyveres konfliktusokba váltanának át. Pontot kell hamarosan tenni az ügy végére, különben ki tudja milyen szörnyűségeket hozhat a jövő.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása