2024. április 23. 07:00 - Danube Institute

Betilthatják a TikTok-ot az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza a napokban ismét egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely akár a Tiktok betiltásához is vezethet. Első lépésként a kínai tulajdonostól szereznék meg a platform tulajdonjogait, ha ez nem sikerül, az alkalmazást száműznék az országból.

shutterstock_2276362929.jpg

Pártokon átívelő többséggel fogadta el a Kongresszus azt a törvényjavaslatot, amely a TikTok betiltásához is vezethet. Amennyiben a szolgáltatás továbbra is a kínai ByteDance tulajdonában marad, a törvény értelmében az alkalmazás lekerül az amerikai App Store-ok és Play Áruházak kínálatából. A tervezet már márciusban is napirenden volt, akkor a Kongresszus hat hónapos határidőt adott a kínai félnek, hogy értékesítse az applikációt, a jelenlegi javaslat szerint kilenc hónap áll a kínaiak rendelkezésére. A márciusi törvényjavaslat útjában a szenátus áll, az újonnan benyújtott tervezet pedig kínos helyzetbe hozhatja a Biden-adminisztrációt is:

az elnök egyrészt határozott álláspontot képviselne Kínával szemben, azonban az alkalmazás népszerűsége, kiváltképp a fiatalok körében, kétes helyzetet teremt a kormány számára.

Joe Biden kampánycsapata épp idén nyitott TikTok-fiókot főképp azzal a céllal, hogy megszólíthassa a fiatalabb generációt, hiszen minden szavazatra szüksége lesz, amennyiben a novemberi elnökválasztást sikerrel szeretné koronázni. A TikTok megszerzésére irányuló törvényjavaslatban foglalt jelenleg kilenc hónapos tulajdonosváltási határidejének meghosszabbítását az elnök kezdeményezheti, ezzel pedig időt nyerhet az elnökválasztásig.

A TikTok amerikai tulajdonba vétele nem forradalmi ötlet, már a Trump-adminisztráció ideje alatt igyekeztek lebonyolítani az üzletet. Bár az USA számára természetesen előnyt jelenthetett volna a TikTok megszerzése, a Trump-kormányt elsősorban a szólásszabadság esetleges korlátozása miatt érte kritika, így a megegyezés elmaradt. Biztonsági kockázatokra hivatkozva azonban több területen is betiltásra került az alkalmazás: Montana államban 2024. január 1. óta nem elérhető az applikáció, ezzel a kínai állam negatív befolyását kívánják megakadályozni.

A TikTok folyamatosan fellép a vádakkal szemben, és hangsúlyozza, hogy nem tekinti magát egy kínai cég leányvállalatának.

A Byte Dance 60 százalékban nyugati befektetők tulajdonában van, a cég székhelye pedig a Kajmán-szigeteken, a Karib-térségben található. Kritikusok szerint azonban a kínai alapítók a csupán 20 százalékos részesedéssel is képesek voltak megőrizni az alkalmazás feletti irányítást.

A TikTok betiltása politikai és biztonságpolitikai kérdések mellett közvetlenül is nagy hatással lehet a népességre. Napjainkban a közösségi média rengeteg ember munkáját segíti, a digitális nomádok robbanásszerű megjelenésével pedig tömegek vonultak utcára a törvényjavaslattal szembeszegülve.

Főképp a kisvállalkozók, kézműves termékeket árusítók fejezték ki felháborodásukat, hiszen ők az alkalmazás által kedvezményes áron, vagy akár térítésmentesen hirdethették termékeiket, szolgáltatásaikat.

Felmérések szerint mintegy 300 000 munkahely kerülhet veszélybe a TikTok betiltásával, összességében azonban sokkal több felhasználó is érezhető változást tapasztalhat majd.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása