2024. április 09. 07:00 - Danube Institute

Mi várhat Szenegálra az új politikai vezetéssel?

Szenegál az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül politikai, gazdasági és szociális téren. Macky Sall elnöksége alatt az ország stabil maradt, miközben aktívan törekedett a gazdasági növekedésre és a társadalmi fejlődésre. Az infrastrukturális beruházások és a stabilitás fenntartása kulcsfontosságú prioritások maradtak az ország számára. A politikai status quo azonban változóban: a februárban kirobbant tüntetéshullámból Bassiriou Diomaye Faye látszik kiemelkedni. Mi vezetett idáig? És ki ez a fiataloknak oly szimpatikus politikus? Mi várható, amennyiben a hatalma konszolidálódik Szenegálban? A többi között ezekről olvashatunk a Reuters hasábjain.

shutterstock_2438970641.jpg

Az eddig regnáló politikai jobb-közép beállítottságú Macky Sall, az Alliance for the Republic elnöke, februárban döntött úgy, hogy meghosszabbítja elnökségét, és eltolja a választásokat. Az alkotmányos puccsal megvádolt elnök ellen az ellenzék kelt ölre, tagjait a rohamrendőrök erőszakkal távolították el a parlamentből. A biztonsági erők agresszív fellépése azonban Dakar utcáin is folytatódott, ugyanis politikai jellegű zavargások, tüntetéssorozatok vették kezdetüket

Az új választások nyertese a jelenleg 44 éves Bassirou Diomaye Faye, volt adóellenőr és a PASTEF (Patriotes du Sénégal pour le Travail, l'Éthique et la Fraternité, balközép párt) volt főtitkára lett. Az azóta független politikus bázisa a fiatalság, és számos terve van Szenegál megreformálására nézve.

Mindenki mást akar az új vezetőtől: a fiatalok, akik egyébként megválasztották őt, új munkahelyek, akár a javak igazságosabb elosztása mellett kardoskodnak, míg a befektetők új nemzeti valutát és az energiahordozókra megkötött szerződések érintetlenül hagyását kérik. De mit gondol erről a baloldali politikus? Utóbbi kérdést Faye újratárgyalná, ezzel párhuzamosan biztosította a befektetőket: külföldi partnerek esetében tiszteletben tervezi tartani a már megkötött megállapodásokat. Nagyobb befolyást gyakorolna a gazdaságon belül: intervencionalista megközelítéssel rendelkezik, ezt pedig a helyi iparra is kiterjesztené. 

Amennyiben Faye hatalma megszilárdul Szenegálban, fordulatos eseménysorozatra számíthat a nemzetközi közvélemény. Gazdaságilag, társadalmilag, illetve politikailag is figyelemfelkeltő jelenségek indulhatnak el az országban.

A politikus három pillérre alapozza a megújulást. Egy szuverénebb és önállóbb Szenegál érdekében csökkentené a függést volt gyarmattartójától, Franciaországtól. Ehhez kapcsolódik egy új valuta bevezetése, ezzel visszafogva az inflációt. Az Afrikai Unión belül ez óriási dolog: Szenegál az első lenne a szövetségben, amely pénzügyi reformot hajt végre. Ám itt nem ér véget a történet: Faye az erőforrásokból származó bevételek optimálisabb elosztását ígéri: a főleg olajjal kereskedő ország így bár kétségbe vonhatja a hitelképességét, az ország polgárai üdvözlik a gazdasági reformot. Az utolsó pillér egy átfogó intézményi átalakítás, amelynek hosszú távú célja, hogy a a kormányzati apparátus ne nőhessen túl nagyra.

szenegal.png

Faye politikájának fő pillérei

Kérdés azonban, hogy mennyi befolyása lesz minderre Faye politikai elődjének, Ousmane Sonko-nak, aki jó barátja Szenegál új elnökének, azonban előélete kétes: erkölcstelenségek és gazdasági csalás követi útját, ennek ellenére Faye megtette miniszterelnöknek.

 

Sonko pozíciója természetéből adódóan befolyással lesz Szenegál új vezetésére, hiszen kormányfőként ráhatása lesz Faye munkájára. Szintén valószínűsíthető, hogy egyszerűbb lesz így gyanúba keverni, amennyiben kétes hírek röppennének fel körülötte. Egy dolog azonban biztos: amennyiben Faye hű marad az ígéreteihez, ezzel párhuzamosan pedig politikailag amennyire lehet, függetleníti magát a Sonko-tól, tovább javulhatnak a gazdasági tendenciák, és a hosszú távú politikai, szociális és gazdasági befektetések meghozhatják gyümölcseiket.

Szemlézte: Burzán Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása