2024. április 06. 09:00 - Danube Institute

Ismét a közösségi médiában keveredett szóváltásba a Harry Potter könyvek írója

A világhírű könyvsorozat, a Harry Potter írónőjének nem először támadt problémája olyan transznemű aktivistával, aki önmaga kifejezésekor jó pár határt átlépett. India Willoughby, aki férfinak született, mégis nőként éli mindennapjait, személyes sértésnek vette, amikor J.K. Rowling keményen vélekedett róla. A nyilvános megaláztatásba azonban nem törődhetett bele. Helyette inkább tűzzel reagált a tűzre.

shutterstock_1588769998.jpg


Március 3-án, vasárnap kezdett el kibontakozni az egész nézeteltérés. Ezen a napon Rowling közzétett egy bejegyzést X-en (a néhai Twitteren), amiben leírta véleményét azzal kapcsolatban, hogy a férfiaknak, még ha nem is vallják magukat annak, miért nem szabad olyan helyekre betérni, ahol hivatalosan csak nők tartózkodhatnak. Nem egy eset volt már ugyanis, amikor egy férfi szexuálisan bántalmazott egy nőt például egy olyan öltözőben, ami kifejezetten csak a hölgyeknek volt fenntartva. Amikor bíróság elé került az ügy, sokan hogyan próbálkoztak meg a vádak ellen védekezni? Úgy, hogy transz nőnek vallották magukat és állították, hogy nekik joguk volt azon a helyen tartózkodni.

5a707cf8-fe5d-4ced-854c-5f6bccd4ad46.jpg

Forrás: End Violence Against Women

Ahogy az a fenti diagramból is kitűnik, 2020-tól kezdődően folyamatosan emelkedett azoknak a nemi erőszakkal kapcsolatos eseteknek a száma, amelyeket a rendőrség a Koronaügyészi Szolgálathoz eljuttatott. Azt nem lehet tudni, hogy ebből pontosan mennyi bűncselekmény fűződik olyan névhez, aki nemének megváltoztatásával próbált kibújni a vádak alól, de egyes szakértők szerint megvan rá az esély, hogy a transznemű emberek számának fokozatos emelkedése összefügghet ezzel az adattal.

Az X bejegyzés alatti komment szekcióban egy felhasználó Rowling posztjára válaszolva küldött egy videót az írónőnek, melyen India Willoughby – Nagy-Britannia első transznemű bemondója - tánca volt megtekinthető. A felhasználó megkérdezte Rowlingtól, hogy akkor szerinte ,,ennek a hölgynek a férfi öltözőt kellene használnia”? Erre pedig a válasz az írónő részéről gyorsan érkezett:

rossz videót küldtél nekem, ugyanis ezen a videón nem egy hölgy látható. Ő egy férfi, aki örömet lel nőgyűlölő előadásában, mely tükrözi, hogy számára a nők milyenek: nárcisztikusak, felszínesek és magamutogatók”.

Ezután J.K. Rowling pontosan megmondta, hogy ő mit is gondol valójában a transz aktivistáról: ,,India nem lett nő”. Ezt már azonban a szóban forgó személy se hagyhatta reakció nélkül. Willoughby kifejezte undorát az írónő szavai láttán, mondván, hogy ő ,,legalább annyira nő, mint J.K. Rowling”.

Napokkal később Willoughby feljelentette Rowlingot.

Az írónőt ráadásul az ügyvédei a feljelentés megtétele után arról tájékoztatták, hogy nemcsak, hogy nyerhető számára a per, de még ő maga jelenthetné fel Willoughby-t az elmúlt néhány évben tapasztalt megszállottság miatt, ugyanis ,,ez már a zaklatás törvényi határát súrolja”. Ezt az álláspontot több ismert személy, köztük a fiatalok körében különösen híres Oli London is támogatta. Az influenszer a GB News televíziós portálon keresztül vett részt egy vitában, ahol ő és Amy Anzel néztek farkasszemet egymással.

Hetekkel később, március 17-én szintén az X portálon, egy brit ügyvéd, Rajan Barot azt tanácsolta J.K. Rowlingnak, hogy törölje az India Willoughby személyéről készített bejegyzéseit. Április elsejétől Skóciában ugyanis egy olyan törvény lépett hatályba, ami alapján az írónő általi posztok büntetőeljárás alá vonhatók. Rowling válasza ezúttal is gyorsan érkezett:

nem képzeli, hogy törlöm azokat a bejegyzéseket, amikben egy férfit férfinak nevezek”.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy annak vallja magát, ahogy ő azt megfelelőnek érzi. Azt viszont, hogy ezt ki fogadja el és ki nem, tiszteletben kell tartani. A Harry Potter szerzője férfinak nevezett egy olyan embert, aki eredetileg férfi volt, manapság mégis nőként éli mindennapjait. Ez hatalmas felháborodást váltott ki a transznemű aktivistából, pedig Rowling csak saját véleményét osztotta meg a világgal, illetve a női jogok mellett állt ki, melyek jelentősége nagy mértékben csökkent a nőgyűlölő transzneműek számának növekedésével. A megoldás a békés együttélésben rejlik, ám erre addig sor nem kerülhet, amíg mindkét tábor nem tanulja meg a másikat kellő módon tisztelni.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása