2024. május 19. 09:00 - Danube Institute

Katalán választások – háttérbe szorultak a szeparatista pártok

Pedro Sánchez Szocialista Pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot a múlt heti katalán regionális választásokon, ami a spanyol miniszterelnök számára kedvező eredményt hozott, és csapást mért a szeparatista mozgalomra.

shutterstock_1911442408.jpg

Évtizedek óta először fordult elő, hogy a katalán nacionalista pártok nem szereztek többséget a regionális parlamentben. A szavazók elsöprő többséggel támogatták a szocialista Salvador Illa volt egészségügyi minisztert, aki a szeparatizmus helyett szociális kérdésekkel kampányolt.

Mivel azonban egyetlen politikai párt sem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy egyedül kormányozzon, nem világos, ki lehet Katalónia következő elnöke – és ez milyen következményekkel járhat a madridi nemzeti kormány számára.

Salvador Illa, a Szocialisták katalán szárnyának vezetője az eredményt egy „új korszak” kezdeteként üdvözölte a régióban, és azt mondta támogatóinak, hogy „szándékomban áll Katalónia következő elnöke lenni”. Pártja azonban szintén nem szerezte meg a többséget, és a kormányalakításhoz a kamara többi tagjával kell megegyezésre törekednie. 

Carles Puigdemont volt regionális elnök keményvonalas Együtt Katalóniáért (JxCat) pártja 35 mandátummal a második helyen végzett, és ezzel visszaszerezte függetlenségpárti státuszát a régióban, megelőzve a Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC).

Jó eredményt értünk el, mi vagyunk az egyetlen függetlenségpárti erő, amely növelte a szavazatok és a mandátumok számát, és vállaljuk az ezzel járó felelősséget”

- mondta Puigdemont a választási eredmények beérkezésekor. „De ez nem elég ahhoz, hogy kompenzálja a többi szeparatista párt veszteségeit”.

Puigdemont Franciaországból kampányolt, mivel a letartóztatást kockáztatja, ha belép Spanyolországba, ahol a hatóságok még mindig keresik a 2017-es illegális önrendelkezési népszavazásban játszott szerepe miatt.

A jobbközép Néppárt is nagy győzelmet aratott vasárnap, az előző katalán parlamentben elfoglalt három helyéről 15-re ugrott. Ez hatalmas megkönnyebbülést jelent Alberto Núñez Feijóo pártelnök számára, akinek a pozíciója megkérdőjeleződött, amióta tavaly nem sikerült megbuktatnia Sánchezt. A liberális Ciudadanos párt összeomlása nagyban hozzájárult ehhez a győzelemhez.

A konzervatív Vox párt, amely megtartotta 11 képviselői helyét, már nem egyedül képviseli a bevándorlóellenes retorikát a régióban: a Katalán Szövetség, egy új szélsőjobboldali szeparatista párt, amely a kizárólag katalánok által lakott Katalónia mellett érvel, két helyet szerzett.

A katalán kormány statisztikai intézete szerint a függetlenség támogatottsága a 2017-es 49%-ról 42%-ra csökkent.

A választásokat megelőző kampányban Katalónia Spanyolország többi részével való kapcsolatának kérdése más kihívások – például a régió szárazsága és a lakhatási válság – miatt háttérbe szorult

A függetlenségpárti erők gyenge eredményei igazolni látszanak Sánchez hosszú távú békéltető politikáját és - ami döntő fontosságú - a szeparatisták amnesztiájának megadásáról szóló ellentmondásos döntését, melyet korábban már kifejtettünk blogunkon.

Bár a szocialisták jelöltje, Illa megnyerte a regionális választásokat, még nem tudni, hogy Katalónia elnöke lehet-e. Pártja jelenleg 42 helyet birtokol a parlamentben, de 68 törvényhozó támogatására lenne szüksége ahhoz, hogy hivatalba léphessen – vagy biztosítsa, hogy végül egyszerű többségi szavazást nyerjen. Közben Puigdemont elismeri ugyan, hogy Illa megnyerte a választásokat, de továbbra is elnök akar lenni.

A katalán parlamentnek augusztus közepéig kell megválasztania a régió új elnökét. Bár minden jelölt azt mondja, hogy nem akar új választásokat, ha nem sikerül megegyezniük, ősszel ismét szavazásra hívják a katalánokat.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása