2023. április 16. 09:00 - Danube Institute

A kritikai fajelmélet veszélyei – Amerikai szakértők diskurzusa a Danube Institute-ban

Chris Rufo és Rod Dreher amerikai újságírók, aktivisták, politikai szakértők folytattak párbeszédet a Danube Institute által rendezett, „An Evening with Chris Rufo” című esemény keretein belül április 11-én.

Tovább
komment
2023. április 15. 09:00 - Danube Institute

A mesterséges intelligencia lehet a jövő propagandistája?

A mesterséges intelligencia (AI) az elmúlt években egyre ismertebbé vált a civil szférában is, azonban a népszerűségének drasztikus növekedését a generatív nyelvi modellek idézték elő. Az AI ezen típusa azonban nem csak mindennapi szövegek generálására használható, de könnyen trollfarmok, valamint…

Tovább
komment
2023. április 14. 07:00 - Danube Institute

A kínai sárkány és a multidimenziós diplomácia

A Kínai Népköztársaság felemelkedése során az aktuális pártvezetés által alkalmazott diplomáciai eszközök egyre erőteljesebbé váltak. A Hszi-éra alatt a kínai diplomaták tevékenységét a nyugati kutatók csak „harci farkas diplomáciaként” emlegették. Ennek ellenére – az elmúlt években – ez a…

Tovább
komment
2023. április 13. 07:00 - Danube Institute

Franciaországban több a gyakorló muszlim, mint a gyakorló katolikus

A francia nemzeti statisztikai hivatal (INSEE) beszámolói alapján 2020-ban a gyakorló muszlim hívők száma a történelem során először meghaladta a katolikusok számát – adja hírül a The European Conservative és a La Gaceta de la Iberosfera.

Tovább
komment
2023. április 12. 07:00 - Danube Institute

Az Iránnal való megállapodás a szaúdi egyensúlyozó stratégiát szolgálja

2023. március 10-én Rijád és Teherán közös nyilatkozatot adott ki a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újraindításáról, amely 7 éves patthelyzet után nyit új korszakot a rivális államok közös történetében. A megállapodás azonban nem csak ebből a szempontból érdekes, hiszen a megegyezés kínai…

Tovább
komment
2023. április 11. 16:00 - Danube Institute

El Salvadornak sikerült letörnie a bűnözés fokát, de mégis milyen áron?

Egészen pár évvel ezelőttig El Salvadort gyakorlatilag bűnszervezetek uralták, illetve tartották rettegésben a lakosságot. A helyzet nemrégiben kezdett el konszolidálódni, melynek folyamatáról Natalie Kitroeff, a The New York Times szerzője számol be.

Tovább
komment
2023. április 11. 07:00 - Danube Institute

„A demokrácia megszólalt” – konzervatív győzelem a finn parlamenti választásokon

Konzervatív győzelemmel értek véget az április másodikán megtartott finn parlamenti választások - számol be róla a BBC és a The Economist. Cikkünkben az új miniszterelnök előtt álló kihívásokról és jövőbeli perspektívákról számolunk be.

Tovább
komment
2023. április 10. 09:00 - Danube Institute

Klímavédelem és emberi jogok: hogyan védjék meg a társadalmak a változó éghajlat által sújtott tagjaikat?

Van-e a klímaváltozás okozta emberi jogsértésekkel kapcsolatban dolga a társadalmaknak, s ha igen, mi az? A többi között ezt a kérdést tárgyalta Calum T. Nicholson, az MCC vendégkutatója és Benoit Mayer, a Hongkongi Egyetem docense, jogtudós a Danube Institute 2023. április 5-i rendezvényén.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása