2023. november 24. 07:00 - Danube Institute

Finnország lezárja határait az Oroszországból érkező bevándorlási hullám miatt

A napokban lépett hatályba a finn kormány új rendelete, melynek értelmében az Oroszországgal határos keleti határátkelőhelyeket lezárják a hatóságok, elsősorban a megnövekedett számú menedékkérők miatt – számol be róla a The European Conservative

shutterstock_2165607969.jpg

Nemrég döntöttek arról a finn hatóságok, hogy kilenc határátkelőjük közül négyet, név szerint az imatrai, niiralai, nuijamaai és vaalimaai határátkelő pontokat 2024. február 18-ig lezárják, a menedékkérőket pedig a Salla és Vartius átkelőkhöz irányítják át. A döntés alapját az adja, hogy a finn határőrség beszámolói alapján az orosz hatóságok dokumentum nélküli bevándorlókat küldenek a finn határra. Mari Rantanen belügyminiszter is felfigyelt a jelenségre, aki hangsúlyozta:

a Moszkva által koordinált migráció komoly eszkalációt vonhat maga után.

Antti Häkkänen védelmi miniszter szerint a bevándorlók megnövekedett száma Oroszország szándékos akciója, illetve része „hibrid hadviselésének”, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unió leghosszabb határszakaszára, egyúttal pedig a NATO legújabb északi tagjára is.

A finn határőrség megerősítette a belügyminiszter nyilatkozatát: az országba irányuló bevándorlás komoly fenyegetettséget is jelenthet, elsősorban nemzetbiztonsági szempontból, ami már jelenleg is megterheli a keleti határszakaszon tartózkodó hatóságok működését.

November 16-án például 18 fő érkezett a vartiusi határátkelőhelyre, akik mind a menedék reményében indultak meg Finnország felé. A határőrség őrizetbe vette őket, azonban a nemzetiségük felől nem tudtak pontos információt adni.

Hasonló eset játszódott le Vyborgban is, ahova egy menedékkérő család érkezett az orosz-finn határon keresztül, akik eredetileg Szíriából jöttek – bevallásuk szerint.

Szintén hasonlóról számolt be a Reuters is: mintegy 300 fő érkezett a még lezárást követő napokban is a finn határra, akik főleg Irakból, Jemenből, Szomáliából és Szíriából indultak útnak. Közülük 100-an át is jutottak a határon.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Finnországot komolyan érinti a területére irányuló, elsősorban május és december között zajló bevándorlási hullám: az ország főleg a katonai szolgálat elől menekülők és menedéket kérő orosz nemzetiségűek elsődleges célpontja lett. Hivatalos adatok alapján mintegy 6000 fő érkezett az 5,5 milliós északi országba. Tavaly novemberi beszámolók alapján sokan még hamisított útlevélpecsétek révén is próbálkoznak az országban maradni.

Az AP News beszámolója alapján Finnországba idán eddig összesen 50 000 bevándorló érkezett (szemben a korábbi 29 000 és 36 000 fővel). A legtöbben főleg Svédországból, Indiából, Észtországból, a Fülöp-szigetekről, Ukrajnából és Törökországból.

Az üggyel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt: Szégyen, hogy Oroszország instrumentalizálja a migránsokat. Teljes mértékben támogatom a Finnország által meghozott döntéseket – húzta alá a politikus, megköszönve a finn határőrség munkáját, illetve azt is, hogy védik Európa határait.

A helyzet orvoslására az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex határőröket vezényel a finn határra.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Finnország határlezárása csupán újabb törésvonalakat idéz elő Európában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a lépést „nagy hibának” nevezte, mivel ezzel az északi ország csupán egy újabb konfrontációt idéz elő Oroszországgal. „A finn hatóságok megtették a legelső lépést a bilaterális kapcsolatok lerombolásának útján.” – húzta alá Peszkov.

Petteri Orpo, Finnország miniszterelnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a helyzetet komolyan kell kezelni. Hozzátette: egyelőre kérdéses, hogy szervezett bevándorlásról lenne szó, azonban az biztos, hogy az újonnan érkezőket segítik.

Orpo kormánya új szigorításokat tervez bevezetni, amelyek elsősorban a határokon átívelő forgalom további korlátozását, esetlegesen a határok teljes lezárását, vagy a menedékkérők egy kijelölt határátkelőhelyre történő irányítását jelentenék. Már a tavalyi évben is tervezték egy mintegy 200 kilométer hosszúságú határkerítés megépítését, azonban ezzel kapcsolatban nagyobb előrelépés még nem történt.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása