2024. február 07. 07:00 - Danube Institute

2024-ben is rekordokat dönt a spanyol szigetekre érkező bevándorlók száma

Február elején öt bárka kötött ki a spanyol partoknál mintegy 360 illegális bevándorlóval a fedélzeten, rövidesen pedig több, mint száz fő érkezett La Gomera és Fuerteventura szigetére - adta hírül a La Gaceta de la Iberosfera.

shutterstock_1826926628.jpg

Február legelső hetében a spanyol partiőrség mintegy 150 illegális bevándorlót állított elő, akik két bárkával kötöttek ki El Hierro déli partjainál. A határsértők feltehetően már napokkal a kikötés előtt indulhattak el a szubszaharai térségből. Döntő többségében férfiak utaztak a lélekvesztőkön.

Az új év a migráció szempontjából hasonlóan indult Spanyolországban, mint ahogyan az előző zárult, vagyis az illegális bevándorlás 2024-ben is komoly gondot okoz a mediterrán országnak, a terhet pedig elsősorban a szigeteknek kell elviselni.

Januárban csaknem 7000 fő érkezett alig száz lélekvesztőn, ami azért is sokkoló, mert ekkora tömeg még nem érkezett az év első hónapjában a migrációs hullám tombolása óta. A 7000 fő 400%-os növekedést jelent,

ami azért is hangzatos, mert jól tükrözi a nem csak Spanyolországot, hanem az egész Európát komolyan érintő bevándorlási válságot.

A bevándorlás legjobban a mediterrán ország legdélebbi autonóm közösségét, a Marokkótól alig 200 kilométerre fekvő Kanári-szigeteket érinti, ahol a bevándorlók mintegy 90%-a köt ki. A számadatok itt is igencsak sokkolók:

2022-ben még 566 határsértő érkezett a szigetcsoport valamelyikére, mára ez a szám viszont 6500 főre emelkedett.

Az oda érkezők azonban nem terveznek tartósan a szigeteken maradni, hiszen a legtöbbjük a félsziget valamely repterét veszi célba a további utazás miatt. A Madrid-Barajas reptér például közel 2000 illegális bevándorló érkezését regisztrálta, akik „humanitárius járatokkal” érkeztek és később az ország valamely területén telepedtek le.

Január végén különösen nagy számban érkeztek bevándorlók a szigetekre: a hónap legutolsó hetében csaknem 2300 fő kötött ki a spanyol partoknál, döntő többségük Mauritániából érkezett a mediterrán országba. A helyzet súlyát a belügyminisztérium is kezdte felismerni, illetve fontolóra vette például direkt humanitárius segély eljuttatását a szóban forgó afrikai országba.

Hasonló akciót hajtott már végre a spanyol kormány Szenegálban is tavaly októberben, a várt hatást viszont nem érte el:

tény, hogy novemberben és decemberben a bevándorlás mértéke valamennyire csökkent, azonban a megoldás csak időszakos volt, hiszen az illegális migrációt továbbra sem sikerült megállítani.

A bevándorlás súlya nemcsak a naponta érkező migránsokon érezhető, hanem a szigeteken ottmaradtakon is: a kanári-szigeteki kormány adatai alapján csaknem 5600 külföldről érkezett kiskorú tartózkodik felügyelet nélkül valamely szigeten.

Ahogy az már az újévi legfrissebb számokból is kitűnik, az illegális bevándorlás továbbra is komoly terhet ró nemcsak a spanyol szigetekre és az országra, hanem egész Európára is. Éppen ezért van szükség olyan hathatós megoldásra, összefogásra e téren, amely tényleges megoldást, és nem csupán időszakos enyhülést, alig észrevehető eredményt jelent.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása