2023. november 21. 07:00 - Danube Institute

Újraválasztották Pedro Sánchez egykori spanyol miniszterelnököt

Abszolút többséggel választották újra Pedro Sánchez egykori spanyol szocialista miniszterelnököt. Sánchez a vártnak megfelelően 179 támogatói és 171 ellenzői szavazatot kapott, ezzel pedig egyértelműen eldőlt, hogy második kormányát is megalakíthatja.

shutterstock_2212098983.jpg

Abszolút többséggel, összesen 179 szavazattal választotta újra Pedro Sánchez mindezidáig ügyvezető-miniszterelnökként funkcióban lévő szocialista politikust november 16-án a Spanyol Képviselőház. Másnap, vagyis november 17-én a régi–új miniszterelnök esküt tett VI. Fülöp spanyol király előtt a Zarzuela palotában, ezzel pedig hivatalossá vált, hogy ismételten betöltheti a miniszterelnöki pozíciót, immáron harmadjára.

A lezárult beiktatási vita nem szabott gátat az amnesztia bejelentése óta tartó tömeges tüntetéseknek, sőt. Már Pedro Sánchez újraválasztásának estéjén tovább folytak a manifesztációk, többek között a Szocialista Munkáspárt székhelyén is, a Ferraz utcában, ahol mintegy 4000 fő gyűlt össze. Hasonló események zajlottak egyébként Barcelonában, illetve Valenciában is.

A fővárosban pedig november 18-án mintegy 170 000 fő tiltakozott az amnesztia ellen. Mindezidáig ez volt a legnépesebb tüntetés, amely a már említett ügy miatt szerveztek.

Jelen voltak többek között a Spanyol Néppárt politikusai – köztük Alberto Núñez Feijóo korábbi miniszterelnök-jelölt, illetve Isabel Días Ayuso, a madridi autonóm közösség elnöke – valamint Santiago Abascal is, a VOX elnöke.

Ha minden Sánchez tervei szerint alakul, még négy évig lehet Spanyolország miniszterelnöke. Amennyiben ez így lesz, akkor a szocialista munkáspárt vezetője immáron legalább kilenc éven keresztül áll majd a spanyol kormány élén, ezzel pedig ő lesz a második leghosszabban hivatalban lévő kormányfő – a listavezető Felipe González, aki 14 éven keresztül vezethette az országot.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása