2023. november 11. 16:00 - Danube Institute

Amerikai szenátor: „Nem engedhetjük meg, hogy a terror és a demokrácia ellenségei győzzenek”

Jon Tester amerikai szenátor, az Egyesült Államok Szenátusának a nemzetbiztonsági finanszírozási kérelmével kapcsolatos meghallgatásán szólalt fel, s egy olyan védelmi csomag létrehozásának fontosságát hangsúlyozta, amely feltölti az amerikai fegyverkészleteket, támogatja demokratikus szövetségeseiket, és egyértelmű üzenetet küld a kormány ellenségeinek.

shutterstock_2379084163.jpg

Tester azzal nyitotta meg beszédét, hogy határozottan elítélte a Hamasz október 7-i, Izrael elleni terrortámadását:

a Hamasz október 7-i támadása Izrael ellen szörnyű volt, és nagyon fontos, hogy biztosítsuk szövetségesünknek a legyőzéséhez szükséges eszközöket (...) mert nem engedhetjük meg, hogy a terror és a demokrácia ellenségei győzzenek.”

Tester ezután hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy a világ legnagyobb országaként Amerika egyszerre képes felvenni a harcot a Hamasz és Vlagyimir Putyin ellen. Hozzátette azt is, hogy a Hamasz rendkívüli mészárlása, nem egy kifejezett Izrael elleni támadás, hanem egy Nyugat elleni támadás.

Túl sokáig becsültük alá a demokrácia ellenségeit.”

- ezt már Mathias Döpfner, a német Axel Springer kiadó vezérigazgatója nyilatkozta. Hiszen, ahogy azt már korábban is megírtuk, a két háború kirobbantói, Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve a Hamasz, bár különböző fenyegetéssel és módon, de azonos céllal meg akarja semmisíteni a demokráciát.

S a probléma tulajdonképpen az, hogy a rendkívüli háborús helyzet, s a hozzá kapcsolódó válsághelyzet képes lehet túlterhelni a demokráciát. Az egész világon óriási, történelmi kihívás elé állítja azt. De vajon mire képes a Nyugat? Mennyire lesz hajlandó védekezni ebben a kiszámíthatatlan harcban?

Egyik oldalon Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni inváziója, ami máris megterhelte az Egyesült Államok és a NATO kapacitását – pénzügyi és katonai szempontból is.

Másik oldalon pedig a Hamasz Izrael elleni támadása. Ami nem csak háborús cselekmény volt, hanem egy népirtó kampány része. Senkinek sem kellett volna meglepődnie a brutalitásán, és aki azt hiszi, hogy a csecsemők lefejezése és az idősek meggyilkolása csak reakció volt az izraeli jogsértésekre, el kell olvasnia az 1988-as Hamasz Szövetséget – egyfajta alapszabályt a szervezet számára. Ez megjegyzi, hogy - ahogy a próféta mondja -

nem jön el az utolsó óra, amíg a muszlimok meg nem harcolnak a zsidók ellen, és a muszlimok meg nem ölik őket, és amíg a zsidók el nem bújnak egy kő vagy egy fa mögé, és egy kő vagy egy fa azt mondja: 'Muszlim vagy Allah szolgája van mögöttem egy zsidó; gyere és öld meg."

 

Sajnos ez teljesen megmagyarázza, hogy mi, és miért történik Izraelben. Mindazonáltal, ahogy a demokrácia ellenségei próbára tesznek bennünket, sok a tennivaló.

Mindenekelőtt azonban nekünk kell megválaszolnunk néhány alapvető kérdést. Például azt, hogy kiállunk-e Izraellel a szabadság ellenségei ellen a kockázatok ellenére, vagy hagyjuk, hogy a félelem győzedelmeskedjen?

Ha erre a kérdésre igen a válaszunk, akkor fel kell lépnünk, és hatalmas, töretlen politikai, pénzügyi és katonai támogatást kell kínálnunk, hogy a demokrácia ellenségeit megfékezhessék, mielőtt egy valóban globális konfliktus ellenőrizhetetlenné válik.

Az igazság az, hogy a demokrácia már több mint 15 éve hanyatlóban van világszerte. Az egyik fő ok a tekintélyelvű vezetők, különösen Vlagyimir Putyin orosz elnök növekvő könyörtelensége. Ukrajna inváziója például csak „ízelítő abból, hogyan nézne ki egy világ az antidemokratikus magatartás ellenőrzése nélkül” – mondta Michael Abramowitz, a Freedom House elnöke.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása