2024. január 12. 07:00 - Danube Institute

Mit akar Izrael a gázai palesztinokkal?

Egyszerűen, hivatalosan és egyértelműen kijelentem, hogy ez nem Izrael álláspontja” – mondta Isaac Herzog izraeli elnök azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint országa ki akarja telepíteni a palesztinokat Gázából. 

shutterstock_2373748235.jpg

Korábban néhány izraeli kormánytag a megoldás részeként beszélt erről a lépésről. Ennek lett a következménye, hogy a Hamász felszólította az ENSZ-t, és a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy akadályozzák meg Izraelt abban, hogy több száz palesztint kiűzzenek Gázából. Rasszista cselekedeteknek nevezték Izrael esetleges erre irányuló tevékenységét, azonban az izraeli elnök, mint azt fentebb is említettem, teljességgel cáfolja, hogy a politikai nyilatkozatok ellenére ez volna a tervük.

A kérdés megértéséhez vizsgáljuk meg először, hogy kik is a palesztinok? A török birodalom felbomlását követően a brit-palesztin mandátum területén élő arabokat nevezzük palesztinoknak, illetve az ő leszármazottjaikat. 1969-ben az akkori izraeli miniszterelnök szájából hangzott el az a mondat, hogy:

Nem létezik palesztin nemzet. Nem az történt, hogy mi idejöttünk, kiűztük őket, és elvettük az országukat. Ez a nemzet nem létezett”.

Már ez a kijelentés is vitákat generált. Sokan úgy gondolták: nem létezik palesztin nép, nem létezik palesztin önállóság.

Hónapokkal vagyunk azután, hogy a Hamász október 7-én behatolt Izraelbe, majd erre reagálva invázió kezdődött Gázában. Még ha a harcok egyszer be is fejeződnek, nem világos, mit hoz a jövő a két fél számára. Valóban az izraeli kormány egyes tagjai azt javasolták, hogy a megoldás része lehet a palesztin lakosság nagy részének kiköltöztetése a területről. Olyan nyilatkozat is elhangzott, melyben azt hangsúlyozták, hogy a kormány az állampolgársági törvény februári módosítását követően több száz izraeli állampolgárságú arabot, és palesztint utasítson ki Ciszjordániába. Az „önkéntes áttelepítés” a Gázai övezetből lassan az egyik legfontosabb hivatalos politikává válik.

Egy magas rangú tisztviselő szerint Izrael több országgal is tárgyalásokat folytat a palesztin menekültek esetleges befogadásáról.

Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Bezalel Smotrich pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az „önkéntes elvándorlás” címszóval támogatják a palesztinok kitelepítését a Gázai-övezetből. Az elképzelés az Egyesült Államok szerint is elfogadhatatlan: „Washington elutasítja Bezalel Smotrich és Itamar Ben Gvir izraeli miniszterek legutóbbi nyilatkozatait, amelyek a palesztinok Gázán kívüli letelepítését szorgalmazzák. Ez „lázító és felelőtlen” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása