2023. július 19. 07:00 - Danube Institute

A spanyol jobboldalnak kedvezett az elnökjelölti vita

A Spanyol Néppártnak kedvezett a nemrég rendezett miniszterelnök-jelölti vita, melynek keretein belül a jobb- és baloldal jelöltjei konfrontálódtak egymással, valamint igyekeztek saját pártjuk mellé állítani potenciális szavazóikat is.

shutterstock_143203951.jpg

Alig két héttel az előrehozott választások előtt került sor a jelenlegi miniszterelnök, Pedro Sánchez, illetve opponense, Alberto Núñez Feijóo, a Spanyol Néppárt elnökének (Partido Popular – PP) vitájára, mely mintegy 6%-kal növelte a jobboldali-konzervatív párt esélyeit, valamint előmozdította a jobboldal esetleges győzelmét, mely a PP–VOX koalícióban nyilvánulna meg – adta hírül a The European Conservative

Lehetőséget azonban sem a VOX – mely mára már a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát -, sem a Yolanda Díaz vezette koalíció nem kapott, hogy álláspontját megismertesse.

A kétórás, igen heves, indulatokkal és kiabálásokkal teli élő vitát egyébként 5,9 millióan követték, nézettsége pedig elérte a 46,5%-ot. Ezáltal az egyik legkevésbé nézett jelölti vitaként vonult be a történelembe.

A La Gaceta de la Iberosfera beszámolója alapján olyan fontosabb témák, mint

a közbiztonság, az illegális migráció, vagy éppen az energiafüggetlenség nem is kerültek említésre.

Azonban a főbb kérdéskörök közül nagy hangsúlyt kapott mindkét fél részéről a lehetséges koalíciós partner kiléte: mivel sem a szocialistáknak, sem a PP-nek feltehetőleg nem lesz annyi szavazata, hogy önálló kormányt alakítson.

Szó volt még nemcsak a katalán, hanem a baszk szeparatizmusról is: Feijóo ennél a pontnál – mely egyébként pozitív kicsengéssel bírt számára a májusi helytartósági választásokkor – az EH Bildu baszk szeparatista pártot a már több mint egy évtizede feloszlott ETA-val állította párhuzamba, hangsúlyozva ezzel Sánchez kormányzásának csorbáit.

Feijóo replikái Sánchezt gyorsan kilendítették magabiztos álláspontjából, melyet a vita követői is észleltek:

Sánchez egyetlen pillanatig sem tűnt miniszterelnöknek”

– fogalmazott Carlos E. Cué az El País hasábjain. Hasonlóan vélekedett az El Mundo szerkesztősége is: a jelenlegi miniszterelnök médiatapasztalatai ellenére idegesen és kiszámíthatatlanul viselkedett, ezáltal pedig a vita egyértelmű vesztese lett.

Ahogy azt már korábbi cikkünkben is említettük, a legfrissebb statisztikák jobboldali győzelmet vetítenek elő a július 23-i választásokon. A becslések alapján

a PP a 350 mandátumból 150-et nyerne el, lehetséges koalíciós partnere, a VOX pedig feltehetően 34 mandátummal gazdálkodhatna.

 

A szóban forgó vita komoly hatással lehet a július végi választásokra: Sánchez alacsony teljesítménye aláássa a PSOE azon narratíváját, mely a miniszterelnököt egy „régi-új” alternatívaként, a komoly vereség után visszatérő vezetőként jeleníti meg. Ugyanakkor pedig tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy a választásokat a vakáció kellős közepén rendezik, amikor a regisztrált szavazók közel negyede szabadságát tölti, akik kérdéses, mozgósíthatók-e egyáltalán, illetve hogy még ezen időszakban is az urnák elé járulnak-e.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása