2023. szeptember 19. 16:00 - Danube Institute

A konzervatív volt miniszterelnök is felszállt a woke vonatra

2019-ben volt hangos a média Theresa May volt brit kormányfő körül, aki abban az évben júniusban bejelentette, hogy lemond a toryk vezetéséről. Sok köze volt ehhez az EU-s kilépési megállapodásának, amit az alsóház rendre leszavazott. De nem ez volt az egyetlen ok.

shutterstock_456468256.jpg

Ez szinte még kevés is lett volna, hiszen sokáig ilyen körülmények között is talpon maradt.
Ellenfelei természetesen a párton belül is léteztek, s ezek a Munkáspárt mellett új brexittel kapcsolatos javaslatait támadták. Ezen történések után, a napokban pedig azért lett meghatározó szereplő a médiában a volt konzervatív miniszterelnök, Theresa May, mert egy kijelentése szerint, ő is

valaki, aki felismeri, ha diszkrimináció történik”. Innen indul a „woke vonat” tulajdonképpen.

Mit is jelent a woke? A "woke" kifejezést gyakran használják arra, hogy leírják azokat az embereket vagy csoportokat, akik aktívan és érzékenyen foglalkoznak a társadalmi igazságosság, a rasszizmus, a szexizmus, a homofóbia és más társadalmi egyenlőtlenségek kérdéseivel. Ezek az emberek általában igyekeznek tudatosítani ezeket az egyenlőtlenségeket, és támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a társadalmi változásra törekednek.

May a skót, szintén volt konzervatív vezetővel Ruth Davidsonnal beszélgetett a Times Rádióban, ahol kijelentette, hogy tisztában van a woke jelentésével, sőt azt is elárulta, hogy szerinte „ezt a kifejezést… a politika abszolutizmusának és polarizálódásának részeként használták.” 

Ruth Davidson feltette a kérdést, hogy a volt miniszterelnök igazodik-e ehhez a fogalomhoz, beleillik-e abba a kategóriába, akikre használható a definíció. May azt mondta:

Igen, igen! Ez kicsit olyan, mint mikor régen megkérdezték volna, hogy feminista vagyok? Akkor amikor egy pólót viseltem, ezzel a felirattal: „Így néz ki egy feminista.”

- folytatta May.

Ennek a kijelentésnek véleményem szerint az oka többek között az, hogy ő nyíltan támogatja a transznemű embereket, és ez az álláspont szembehelyezkedik a konzervatív törzs egyes részeivel. Ő az a volt konzervatív miniszterelnök, aki maga is vezető szerepet játszott a transzneműség terjesztésében és pártjában nem ritka az olyan ember, aki szerint a transzneműség támogatói között sosem lehet olyan ember, akinek „túl sok joga” van.

Ha ezt a nézetet vallja egy illető akkor számára teljesen elfogadott, hogy a nemi önmeghatározás már felülírta a régi, bevett egyezségeket.

May utódjának Boris Johnsonnak a hitvese, Carrie Johnson pontosan ebben a szellemben szólította fel a konzervatívokat arra, hogy tegyék magukévá a transzneműség szemléletét.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása