2023. szeptember 25. 07:00 - Danube Institute

„Sokszínű” válságba került a brit NHS

Az Egyesült Királyságban működő Országos Egészségügyi Szolgálat, az NHS, új részlegeket és mintegy 250 új munkahelyet teremt „woke” diverzifikálási, sokszínűsítési stratégia alapján.

shutterstock_1742440256.jpg

A tervek szerint, amelyeket a Telegraph is közölt, az NHS által javasolt három új részleg – „Egyenlőség, sokszínűség és befogadás”, „Emberek és kultúra”, valamint „Emberek és közösségek” - 244 új munkavállalót jelentene a szervezet számára.

A tervezett átalakítás nem sokkal azután érkezik, hogy Steve Barclay, a jelenlegi brit kormány egészségügyi minisztere márciusban írt levelében azt kérte az egészségügyi szervektől, hogy a „sokszínűsítési” és az inkluzivitással kapcsolatos ügyeket a „normál irányítási folyamatok” keretein belül kezeljék, mint hogy erre különálló osztályokat hozzanak létre.

Nem meglepő, hogy a miniszter „frusztráltan” fogadta a híreket és nyomatékosan felszólította az NHS England-et, hogy szabaduljanak meg ezektől az új munkaköri reformtervektől.

Majd’ 14 millió fontot – nagyjából 6 milliárd forintot - különítettek el a költségvetésben az új D&I (sokszínűsítési és inkluzivitással kapcsolatos) részlegek személyzetére – amelyek jövő év áprilisától működnének. Az „Egyenlőség, sokszínűség és befogadás” (EDI) részleg személyzeti költségvetésére 3 millió fontot szánnak.
A 244 tervezett munkatársból 177-en 50 000 font, azaz 22 millió forint  feletti fizetéssel nyernek felvételt.

Az NHS England már korábban, 2023 júniusában is közzétett honlapján egy, a munkahelyi diszkrimininácó csökkentéséről szóló tervezetet, amely „célzott intézkedéseket határoz meg az előítéletek és megkülönböztetés kezelésére.” 

A szervezeten belül azután kezdtek kiemelten foglalkozni az egyenlőséggel, hogy egy januári Independent riport „sokkoló” munkahelyi rasszizmusról számolt be. 

Az új részlegek elsősorban a „faji és fogyatékosságon kívüli kérdésekben folytatott politikára, ismeretekre és szakértelemre” és a befogadásra - például az LMBTQ-egészségre és az egyenlőtlenségekre - összpontosítanak.

Mindezek a rendszer átalakításáról szóló tervek olyan időszakban formálódnak, amikor az NHS várólistái Angliában rekordmagasságba emelkedtek; 7,68 millióan - vagyis minden hetedik ember – várnak rutinkezelésre.

A brit alsóház hivatalos honlapja szerint az NHS sztrájkjai 2022 októbere óta állandóak, és várhatóan télen is folytatódnak. Az NHS egyes dolgozóit képviselő szakszervezetek megjegyezték, hogy a fizetésemelés reálértéken fizetéscsökkentést jelent, és azzal érveltek, hogy ez túl alacsony a növekvő megélhetési költségek kompenzálására. összefüggésében.

A szakszervezeti tagok azt is elmondták, hogy az egészségügyi dolgozók javítani akarják a betegbiztonságot, amelyet veszélyeztet a nem megfelelő személyzeti létszám és a személyzet kiégése.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a diszkrimináció megszüntetésére fordított hatalmas pénzösszegek és a nagyszabású átszervezési terv, amely tulajdonképpen nem klinikai szakemberek százát venné fel, indokolt-e a jelenlegi válságközeli helyzetben?

Van-e az NHS-nek felhatalmazása – és kapacitása – arra, hogy erősen politizált döntéseket hozzon, amikor a munkaerő szenved és jogaiért harcol, a betegeket pedig lényegében elhanyagolják?

Komor irónia van abban, hogy az NHS England még többet költ egyenlőségi és sokszínűségi projektekre ugyanazon a héten, amikor az orvosok és tanácsadók (egyedi, brit munkakör, lásd: consultant) eddig példátlan, közös sztrájkakciót szerveznek. Ennek hatásait persze a betegek szenvedik el, mivel a műtéteket törlik, és a kezelések késni fognak. A hosszú várólisták tovább bővülnek – ami egyes betegek életét megváltoztató és veszélyeztető következményekkel járhat.

Amíg az egyik oldalon azt hangoztatják, hogy a brit egészségügynek van pénzügyi fedezete olyan kérdésekkel foglalkozni, mint a rasszizmus és etnikai diszkrimináció csökkentése, valamint az inkluzivitás elmélyítése és LMBTQ-kérdések megoldása az NHS intézményrendszerén belül, addig a klinikai dolgozók lassan több, mint 1 éve folyamatosan sztrájkolnak a jobb munkakörülmények és fizetések érdekében. Jogosan megkérdőjelezhető tehát, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálat milyen alapon folyik bele nem kizárólag egészségügyet érintő vitákba, különösképp saját összeomlásának szélén.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása