2024. október 07. 07:00 - Danube Institute

Végéhez közeledik a Hatalom Gyűrűinek második évada

A Hatalom Gyűrűi megjelenését követően parázs vitákat váltott J.R.R. Tolkien rajongói között, ezen év augusztus 29-étől pedig a második évad is kezdetét vette. Ez ismét komoly vihart kavart a kulturális térben és korántsem tekinthet fényes jövő elé. Különböző források ugyanis rohamosan csökkenő nézettségről, sőt, a sorozat idő előtti leállításáról is beszélnek.

shutterstock_2460935087.jpg

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi eredetileg 2022 szeptemberében jelentkezett az első évadával, mely már akkor komoly vitákat váltott ki a rajongó közönség tagjai között. A „woke” sorozattal kapcsolatos főbb kritikák az alaptalan, mesterségesen beerőszakolt faji-reprezentációs kényszerről, illetve a feminim jellegű karakterek elférfiasításáról, valamint általánosságban a sorozat silány minőségéről szóltak – ahogyan arról ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk.

A második évad az elsőhöz hasonlóan megosztó fogadtatásban részesült. Újabb problémaként felmerült, hogy a sorozat készítői a karakterek közti szexuális feszültség felerősítésével akarták kétségbesetten megnövelni a nézőközönség érdeklődését.

A sorozat kilátási nem túlságosan fényesek. Bár az Amazon saját jelentései szerint az összes nézőszám elérte a 40 millió főt a vetítés első 11 napján, ezen adatok nem ellenőrizhetők le.

A külső forrásból származó, ellenőrizhető adatok ezzel szemben gyors csökkenést mutatnak. A Samba TV felmérései szerint a második évad első epizódját alig több mint 900 ezer készülékről nézték meg, mely az első évad első epizódjának 1,8 milliós megtekintéséhez képest drasztikus esést mutat. 

A sorozat epizódonkénti nézettsége

 gyurukura.png

A csökkenő nézőszám miatt már a sorozat idő előtti törlésével kapcsolatos pletykák is felmerültek, azonban ezek jelen jelek szerint hamisnak mutatkoznak.

Bár a sztorit az Amazon nyilatkozata szerint készek az eredetileg tervezett 5 évadig futtatni és a harmadik évad előmunkálatai is elkezdődtek már.

Ez azonban korántsem jelentheti azt, hogy a harmadik évad ténylegesen el is fog készülni. Ezen év nyarán, a Disney által eredetileg két évad hosszúra tervezett Csillagok Háborúja: Az akolitus sorozatot is törölték a silány értékelések és nézettségi adatok miatt.

Az akolitus hasonló kritikákkal szembesült, mint A hatalom gyűrűi és hosszú időn keresztül arról érkeztek hírek, hogy a Disney elkötelezett a második évaddal kapcsolatban, mígnem augusztus 14-én ezt hivatalosan törölték.

A hatalom gyűrűi második évadának utolsó epizódja október 8-án érkezik az Amazon Prime streaming szolgáltatóra.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása