2023. augusztus 01. 07:00 - Danube Institute

Nem egészen új külügyminisztere lett Kínának

Qin Gangot, akit június óta nem láttak a nyilvánosság előtt, leváltották az ország külügyminiszteri posztjáról - jelentette a China Central TV állami közszolgálati műsorszolgáltató.

shutterstock_1341935435.jpg

Qin Gangot elődje, Wang Yi váltja a tárca élén, aki 7 hónappal ezelőtt – miután átadta helyét Gangnak – a Központi Külügyi Bizottság élére került.

A kínai külügyminisztérium szerint Qin utoljára június 25-én mutatkozott nyilvánosan Oroszország, Vietnam és Srí Lanka vezető diplomatáinak találkozóján. A közösségi médiában és a külföldi diplomaták körében keringő pletykák ellenére Peking továbbra is homályosan nyilatkozott Qin állapotáról és tartózkodási helyéről, és július eleje óta tartó hosszas távollétét nem részletezett "egészségügyi okoknak" tulajdonította.

Qin leváltásának hirtelen bejelentése hetek óta tartó találgatások után történt. Távolléte uralta a belpolitikai vitákat, és Hszi Csin-ping elnökségének egyik legnagyobb válságává nőtte ki magát, mióta tavaly megkezdte harmadik ciklusát.

Végül az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának rendkívüli ülésén született a döntés Qin leváltásáról és Wang Yi újbóli hivatalba helyezéséről. Ez a tanácskozás egyébként egy nappal a legfőbb döntéshozó testület, a Politbüro ülése után került megrendezésre.

kinaidiagr.png

Tulajdonképpen ki is Wang Yi, mit kell tudnunk róla?

A pekingi születésű, szerény származású Wang gyermekkorának nagy része egybeesett a kínai kulturális forradalommal, a viharos politikai időszakkal, amelynek során a távoli északkeleti Heilongjiang tartományba küldték munkaszolgálatra. Miután a zavaros korszak véget ért, Wang a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén kezdte meg tanulmányait, ahol külügyi szakértelmét kezdte csiszolni. Hivatalosan 1981-ben lépett be a kommunista pártba. Ezt követően 2004 és 2007 között japán nagykövetként szolgált, előtte 1989 és 1994 között Kína tokiói nagykövetségén diplomata volt.

Miután Hszi Csin-ping elnököt a kommunista párt vezetőjévé választották, az újonnan kinevezett külügyminiszter, Wang Yi új diplomáciát kezdett kialakítani, hogy megfeleljen a vezető határozottabb és uralkodóbb kormányzási stílusának.

Wang a kemény tárgyalópartner hírnevét is kiérdemelte, legutóbb Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai során, Pekingben. A hírre reagálva, hogy Wangot ismét Kína külügyminiszterévé nevezték ki, Blinken szerdán megjegyezte, hogy kapcsolatuk a diplomatával több mint egy évtizede fennáll. Ám a külföldi kollégákkal való kapcsolattartásban tanúsított harsányságával ellentétben Wangról tudható, hogy a kínai külügyminisztériumon belül közkedvelt. Az állami média és az online rajongók még a külsejét is dicsérik: szúrós szemei miatt "ezüst róka" néven emlegetik.

Az elmúlt hónapban a 69 éves Wang már átvette Qin Gang külügyminiszteri feladatainak egy részét, például a héten Dél-Afrikába utazott, hogy részt vegyen a BRICS-országok biztonsági ügyekkel foglalkozó johannesburgi találkozóján. Folyékonyan beszél japánul és angolul, így a kínai külügyminisztérium csúcsán egy potenciális válság idején biztos kezű, nagy diplomáciai tapasztalattal rendelkező embernek tekintik.

Annak ellenére, hogy elismert diplomata, a külügyminiszteri kinevezésének híre nagyon eltérő és ellentmondásos reakciókat váltott ki a politikai elemzők és a diplomácia világában dolgozó kollégái körében.

"Wang Yi a világ egyik legtapasztaltabb és legelismertebb diplomatája" - mondta az Agence France-Presse-nek Ryan Hass, a Brookings egyik Kína-szakértője és az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi tisztviselője.

"Wang ismert személyiség, de nem igazán kedvelik (Európában)... mindig nagyon határozottan képviseli Kína érdekeit" - mondta Nis Grunberg, a berlini Mercator Institute for China Studies kínai elitpolitikával foglalkozó szakértője.

Egy európai gazdasági vezető, aki gyakran találkozik kínai tisztviselőkkel, "agresszívnek és éles eszűnek" jellemezte Wangot, ami eltér az olyan veterán diplomaták, mint Fu Ying, a korábbi brit nagykövet és külügyminiszter-helyettes "kedves és szelíd stílusától" - mondta David Adelman, az USA volt szingapúri nagykövete.

Egyes amerikai diplomaták a folytonosság jeleként értékelték Vang visszatérését, aki egyben Kína külpolitikai vezetője is.

10 évig töltötte be a külügyminiszteri tisztséget. Tehát arra számítanék, hogy Kína külpolitikája következetes lesz, függetlenül a közelmúltbeli változásoktól" - mondta David Adelman, az Egyesült Államok korábbi szingapúri nagykövete.

A kínai külügyminisztériumban bekövetkezett változásról sokan eltérően vélekednek. A folytonosság jele nem vitatható, de a külpolitikai megközelítés aprócska változása mindenképpen érzékelhető. Különösen, ha megnézzük, hogyan jellemezték diplomaták és elemzők a két kínai külügyminisztert. Jelentheti-e a változás azt, hogy Kína lassan egyenesebb és szigorúbb politikát kezd el folytatni a világ színpadán? A nemzetközi közösség mindenképpen figyelni fogja, hogy mi lesz a végkimenetel.

Ami biztos az európai diplomaták és tisztviselők körében az az általános vélemény, hogy a külügyminiszter személye viszonylag jelentéktelen, mivel mindannyiuknak meg kell majd hajolniuk Hszi Csin-ping elnök akarata előtt.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása