2023. július 28. 16:00 - Danube Institute

Egy tiszavirág életű karrier – eltűnt a kínai külügyminiszter

Politikai süllyesztőbe veszett Kína külügyminisztere, Qin Gang, aki július vége óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A 2022 decemberében hivatalba lépett Gang helyét a volt külügyminiszter, Wang Yi veszi át. Menesztésének okait nem hozták nyilvánosságra.

shutterstock_2337573883.jpg

Qin Gang 2022 decembere óta töltötte be a kínai külügyminiszteri tisztséget, ő az egyik legfiatalabb ember, aki valaha is hivatalba lépett ezen a poszton – írja a Deutsche Welle. 

A karrierdiplomata, aki korábban az Egyesült Államokban szolgált nagykövetként, valamint az ország egyik legjelentősebb követeként járta a világot, mindig igyekezett Kína érdekeit képviselni. Ahogy egyre feljebb lépkedett a ranglétrán, ezen céljának minél precízebb kivitelezésében külügyminiszteri kinevezése számos új lehetőséget nyitott meg.

gang_grafika.png

Forrás: Wikipédia

Az 57 éves férfit utoljára június 25-én látták nyilvánosan, amikor Pekingben találkozott Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettessel.

Tíz nappal később, július 5-én a külügyminisztérium mindenféle magyarázat nélkül lemondta a külügyminiszter Josep Borrelnél, az Európai Unió külügyi vezetőjénél tervezett látogatását. A külügyminiszter hollétét teljes homály fedte. Július 11-én Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Qin "egészségügyi okok" miatt nem vesz részt a délkelet-ázsiai országok jakartai csúcstalálkozóján, de a sajtótájékoztató hivatalos jegyzőkönyvéből kihagyták ezt a megjegyzést. Amikor a pekingi újságírók július 17-én egy másik külügyminisztériumi szóvivőt, Mao Ningot kérdezték Qin hollétéről, ő azt mondta, hogy "nem tud információval szolgálni". A szóváltás ismét kimaradt a hivatalos jegyzőkönyvből.

Megkezdődtek a találgatások a vitatott politikus menesztését illetően

Kínában természetesen hamar felfigyeltek a külügyminiszter indokolatlan távollétére. Az ország legnépszerűbb keresőmotorján a kattintások száma naponta körülbelül 380 000-re ugrott a Qin Gang-ról szóló hírekre. Külföldi diplomaták és amerikai tisztviselők egyaránt bekapcsolódtak a találgatásokba, hogy mi történhetett azzal a férfival, akit korábban Hszi Csin-ping kínai elnök bizalmas segítőjének tekintettek.

Hivatalos információk hiányában egyre több pletyka kapott szárnyra. Sokan beszélnek a kínai vezetéssel megromlott kapcsolatról, a külügyminiszter ellen folyó hivatalos eljárásról vagy éppen megromlott egészségügyi állapotról.

A legpikánsabb elmélet szerint Qin, aki alapvetően nős és egy fiúgyermek édesapja, viszonyba keveredett egy hongkongi televíziós műsorvezetővel.

Ha valóban Qin egészsége lenne a probléma, ahogyan például Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő nyilatkozta, akkor ezt alátámasztandó akár egy manipulált fényképet is nagyon egyszerűen közzétehettek volna, vagy legalább egy rövid nyilatkozatot kiadhattak volna annak érdekében, hogy megmutassák: politikailag elfogadható indokok miatt nem tesz eleget tisztségének a külügyminiszter. Ezen lépés logikus lenne, hiszen tisztázni lehetne a külügyminiszter jelenlegi tartózkodási helyét, még annak ellenére is, hogy a felső vezetők egészségügyi állapota alapvetően szigorúan titkos információnak számít.

Kína politikai rendszere azonban nem így működik, sem Kínai Kommunista Párt, sem a kínai külügyminisztérium nem tett semmit a vad pletykák eloszlatásának érdekében. Az országban általában a legnagyobb csendben zajlanak az efféle, politikai hivatalt betöltő személyekkel kapcsolatos események. Van, hogy néhányak eltűnnek hetekre, esetleg hónapokra, majd vagy csendben visszatérnek a szerepükbe, mintha mi sem történt volna, vagy korrupciós vádakkal ,,jobb esteben” börtönbe küldik őket - ez a párt által preferált mechanizmus a kegyvesztettekkel szemben.

 

Visszás megítélés

Qin politikai karrierje előrehaladtával egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, riválisaiban gyors felemelkedése azonban hamar ellenérzéseket keltett. Ahogy egy amerikai tisztviselő a Washington Postnak az eltűnése után elmondta: "Qinnek rengeteg ellensége van a kormányon belül. Ő egy végtelenül tehetséges ember volt, aki pusztán azáltal, hogy közel állt Hszihez, feljebb katapultált". Ezek alapján nem kizárható, hogy riválisai állnak a külügyminiszter eltűnése mögött.

Hszi Csin-ping - ahogy uralma egyre jobban kiteljesedett - egyre kevesebb hajlandóságot mutatott döntéseinek indoklására, ezzel is növelve rezsimje kiszámíthatatlanságát.

Ennek fényében elképzelhető, hogy még maguk Qin külügyminisztériumi munkatársai sem ismerik a vele történt események részleteit.

Ebben a bizonytalanságban nehéz tisztán látni, az azonban biztos, hogy az ország nem maradhat külügyminiszter nélkül, így egy hónappal utolsó nyilvános szereplése után a kínai állami hírügynökség, a Hszinhua bejelentette, hogy Qint eltávolították külügyminiszteri posztjáról, és helyére elődje, Vang Ji került. A Bloomberg Twitteren is beszámolt a régi-új külügyminiszter hivatalba lépéséről.

A vártaknak megfelelően további részleteket vagy éppen magyarázatot azóta sem közöltek Qin eltávolítására vonatkozóan. Az ügy részleteit teljes homály fedi. Meglehet, hogy Hszi Csin-ping az egyetlen, aki tudja, hogy valójában mi is történt. Elképzelhető, hogy idővel többet fogunk megtudni a látszólagos bukás tényleges okairól, azonban nem valószínű, hogy valaha is tisztán fogjuk látni, hogy mi is történt valójában.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása