2023. november 06. 16:00 - Danube Institute

Komoly változások történnek a kínai politikai életben

Kína két kulcsfigurát is eltávolított hivatalából újkeletű vezetőségi átrendeződése során. Qin Gang volt külügyminiszter júliusi elbocsátását követően, most Li Shangfu, védelmi minisztertől vettek búcsút, hivatalos magyarázat nélkül.

shutterstock_2231404887.jpg

Li kéthavi különös távolléte után a döntést az ország törvényhozásának állandó bizottsága, az Országos Népi Kongresszus hagyta jóvá. A bizottság azonban nem nevezte meg Li utódját. Ezen felül eltávolították őt többi tisztségéből is, a Központi Katonai Bizottság tagjai közül, illetve államtanácsosi pozíciójából.

Korábban az Egyesült Államok kormánya úgy vélte, Li ellen vizsgálat folyik és megfosztották miniszteri feladataitól, de Kína nem volt hajlandó kommentálni az ügyet – írja a The Guardian.

Li augusztusi Moszkvába való látogatása óta, ami alatt a fehérorosz elnökkel is találkozott, nem volt látható.

Eltávolításával viszont kérdéses, hogy ki szerepel majd a Xiangshan Biztonságpolitikai Fórum vezetőjeként, ahová többek között az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának képviselőit is várják. A védelmi miniszteri poszt jelentőségét egyébként jól mutatja, hogy Hszi Csin-ping elnöksége óta (2012) folyamatosan emelkedtek Kína katonai kiadásai.

Neil Thomas, az Asia Society Policy Institute munkatársa szerint

a közelmúltban bekövetkezett felfordulás súlyos hiányosságokra utal a tavalyi 20. pártkongresszuson történő átvilágítási folyamatban, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az alacsonyabb szintű tisztségviselők nem akarták visszaszorítani Hszi elnök preferált jelöltjeit.

De Li és Qin eltávolítása nem valószínű, hogy jelentősen aláásná Hszi politikai tekintélyét, mivel egyik sem tartozott valódi belső köréhez.

Qint kabineti pozíciójától is megfosztották és helyére Wang Yi volt diplomatát és régi külügyminisztert nevezték ki. A CCTV (Kínai Központi Televízió) bejelentette, hogy Wang Zhigang tudományos és technológiai minisztert, valamint Liu Kun pénzügyminisztert szintén leváltják. Adam Ni, a China Neican kiadója szerint a lépések mögött az „elit politikai játszmái” húzódnak meg.

A váratlan eltűnéseket és elbocsátásokat tekintve, kíváncsian várhatjuk, mire készül a kínai kormány. Egy biztos, a hatalom tovább centralizálódik, Hszi elnök pedig alaposan megválogatja, kiben bízik.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása