2023. június 19. 07:00 - Danube Institute

Siker politikában és sportban: Silvio Berlusconi és az AC Milan

2023. június 12-én, 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke és egyik leggazdagabb embere. Az egykori üzletember és politikus hosszú életét nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni, ugyanakkor halála után érdemes áttekinteni életének azt a fejezetét, amely kívül esett a hagyományos politikai és üzleti életen. Berlusconi és az olasz labdarúgás kapcsolata egy olyan sikertörténet volt, amely párját ritkítja Európában és az egész világon.

shutterstock_1727197288.jpg

A korábbi négyszeres olasz miniszterelnökről viszonylag kevesen tudják, hogy nagy futballrajongó volt. Hosszú karrierje során tevékenyen támogatott több olasz klubot is, ezzel a teljes olasz labdarúgás hírnevét is öregbítve. Berlusconi elképesztően sikeres üzletember volt, ezt támasztja alá a Forbes magazin összefoglalója is, amely szerint a kiterjedt médiahálózattal is rendelkező olasz politikus vagyona megközelítette a hét milliárd dollárt, ezzel hazája egyik leggazdagabb emberének számított.

Vagyonának egy jelentős részét több, mint három évtizeden keresztül a milánói székhelyű AC Milan labdarúgócsapatának megvásárlására, fejlesztésére és segítésére fordította, amelynek 1986 és 2017 között állt az élén.

Ezt követően 2017-ben az akkor harmadosztálybeli Monza együttesét vásárolta meg, amely azóta az olasz élvonalban, illetve stabilan a középmezőnyben szerepel.

Elnökségének ideje a milánói klubnál a labdarúgás egyetemes történetében is egyedülállónak számít, mivel

szinte mindegyik, elnöki tisztségben eltöltött évére jut egy elhódított serleg: az AC Milannal eltöltött 31 év alatt a klub 29 trófeát szerzett.

Ez rendkívüli eredmény az európai labdarúgás történelmében, mivel egy ilyen sikerszéria akkor is kiemelkedő lenne, ha több elnök érte volna el. Ugyanakkor még inkább figyelemre méltók ezek az eredmények úgy, hogy Berlusconi politikusként volt egy európai szinten is elismert klub elnöke. Ez, érthető okok miatt, az esetek többségében nem aratott volna osztatlan sikert a rajongók körében, ugyanakkor a volt olasz kormányfőt nem csak az anyagiak miatt méltathatják elismerő szavakkal az AC Milan szurkolói: a három évtized alatt a milánói együttes az európai porondon is figyelemre méltó szurkolói táborral rendelkezett, illetve rendelkezik, valamint kiemelt szereppel bír az európai labdarúgás kultúrájában is. Mint minden más olasz településen, Milánóban is különösen fontos szerepet tölt be a labdarúgás, ugyanakkor

ritka, hogy egy volt miniszterelnök és aktív politikus ilyen népszerű legyen egy profi sportcsapatnál,

és ennyire nagy hatással legyen annak történelmére https://www.acmilan.com/en/club/history. Ennek fényében nem meglepő, hogy az olasz klub mély bánatát fejezte ki egykori elnökének halálával kapcsolatban. 

Bár Berlusconi élete nem volt mentes a botrányoktól és perektől, több mint három évtized alatt az olasz labdarúgás történetének egyik megkerülhetetlen alakjává vált. Az AC Milan élén azonban nemcsak csapatának, hanem a rivális klubok szurkolóinak tiszteletét is kivívta, felülkerekedve a különböző politikai nézeteken. Ezt bizonyítja, hogy

még a legnagyobb városi rivális Internazionale Milan labdarúgócsapata is részvétét fejezte ki a volt miniszterelnök halálával kapcsolatban.

Az ilyen és ehhez hasonló gesztusok miatt lehet azt mondani, hogy politikai oldalaktól függetlenül a négyszeres ex-miniszterelnök saját példáján keresztül mutatta meg, hogy a politika és a sport ötvözése nem szükségszerűen rossz és tiltandó. Kétségtelen, hogy Silvio Berlusconi személyében, aki még a tavaly novemberi választásokon is tisztes eredményt ért el pártjával, az olasz labdarúgás egyik ikonikus alakja távozott el.

Szemlézte: Ferencz Attila Norbert

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása