2023. október 14. 16:00 - Danube Institute

Izrael teljességgel számíthat Magyarország támogatására

Idén október 9-én első alkalommal került megrendezésre a Pro-Izrael Csúcstalálkozó (Pro-Israeli Summit) az Alapjogokért Központ szervezésében a Néprajzi Múzeumban. A heteken át tartó szervezést a konferencia előtt két nappal kirobbant izraeli háború nemhogy negatívan befolyásolta volna, hanem méginkább megerősítette a két ország közötti barátságot és együttműködést.

368397064_719759396862577_9216511462206802579_n.jpg

Kép forrása: Facebook

Bár a konferenciát megelőző két napon Izrael már háborúban állt, a szervezők mégis a lebonyolítás mellett döntöttek - mondta megnyitóbeszédében Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, kiemelve, hogy Magyarország szolidaritást vállal az izraeli néppel. Meglátása szerint a konferencia is annak a jele, hogy Magyarország (amellett, hogy nemcsak a legszorosabb szövetségese), Izrael támogatásának központjává válhat. Szerinte a két ország a szuverenitás megvédésében különösen hasonlít egymásra, és

Magyarország igazi safe space-nek számít a zsidóság számára, egy olyan világban, ahol a ,,közös zsidó-keresztény kultúránk van veszélyben”.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki a magyar kormány szolidaritását fejezte ki. Szerinte ,,barátokra bajban van szükség”, melyet mi sem bizonyít jobban annál a ténynél, hogy Orbán Viktor és Novák Katalin az elsők között beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A Magyarország és Izrael közötti jó kapcsolat azonban nem az utóbbi időben kezdődött: hazánk az elsők között ismerte el Izrael államot, továbbá jelentős magyar és zsidó kisebbségek élnek mindkét országban. A miniszter szerint a háborúnak az EU-ra is lesz hatása, ahol, mint említette, tömegek ünnepelték a palesztin támadást. Továbbá hangsúlyozta, hogy mivel Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közösségével rendelkezik,

Magyarországnak fokozott szerepe kell legyen egy Izraelt támogató koalíció megszervezésében.

A csúcstalálkozó során több panelbeszélgetésben résztvevő Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a magyarok felé a szolidaritás és a támogatás miatt. Továbbá kiemelte, hogy az Irán által támogatott Hamasz támadása egy gyilkos ideológia megtestesítője, amelyet lehetetlenség valójában megváltoztatni (,,nem lehet egy mérges kígyót háziasítani”). Ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy Nyugaton tömegek ünnepelhetik a terrortámadást mindenféle megszorítások nélkül.

A délelőtti panelbeszélgetések során elhangzott, hogy a támadás mértéke, a brutalitás és az áldozatok száma miatt

a Hamasz akciója a legnagyobb terrortámadás a történelemben.

A résztvevők kiemelték, hogy Izrael támogatása (ahogy történt az az ikertornyok elleni merénylet után) nélkül a nyugati érdékek semmit nem érnek. Az EU-nak továbbá fel kell hagynia a palesztinoknak juttatott segélyekkel, mivel azok militáns célokra vannak felhasználva. Elhangzott továbbá az is, hogy az ártatlan civilek (beleértve a nőket, gyerekeket és időseket) lemészárlására semmiféle magyarázat nincsen, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Izrael válaszcsapása ,,pusztító” lesz. Egyes vélemények szerint a Hamasz az izraeli-szaúdi megállapodást akarja szabotálni, amelyet csak elhalasztani tudnak, megakadályozni nem.

Délután Sztáray Péter, biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter nevében kiemelte, hogy a terror elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan és Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát. Hangsúlyozta, hogy az Izraelben rekedt magyarok kimenekítése folyamatosan zajlik. Végül említést tett arról, hogy Európában megnövekedett terrorveszéllyel és elfogadhatatlan antiszemita felvonulásokkal kell szembenézni.

Hadas-Handelsman nagykövet a Nyugaton erősödő antiszemitizmusra mutatott rá, míg a vele egy panelben szereplő Takács Szabolcs, Magyarország amerikai nagykövete arról beszélt, hogy a Demokrata Pártban is nagy megrökönyödést okozott az, hogy nyolc demokrata képviselő a palesztin támadást támogatta. Továbbá kiemelte azt is, hogy az antiszemitizmus az nem egy skála, hanem igen-nem kérdése.

A konferenciába online becsatlakozó Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa a konferencia résztvevőit az első között értesítette arról, hogy felfüggesztik a valamivel kevesebb mint 671 millió eurót, amely terv szerint a Palesztin Hatósághoz került volna (kijelentése és X-bejegyzése azóta konfliktust szült a biztosok körében).

A konferenciának Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adott keretes szerkezetet záróbeszédével. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett, a Magyar Honvédség pedig számos esetben példaként tekint az ütőképes izraeli hadseregre. Beszédében megemlítette azt a Robert C. Castelt is, aki az izraeli hadseregben, tartalékosként harcol a fronton.

A konferencia tehát egy jó alkalom volt arra, hogy a válság ellenére is tovább mélyüljenek a magyar-izraeli baráti kapcsolatok, Magyarország tehát, Izrael egyik, ha nem a legközelebbi európai szövetségeseként, továbbra is szolidaritást vállal Izraellel.

Írta: Ferencz Attila Norbert

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása