2022. március 20. 09:00 - Danube Institute

Továbbra is keresi a helyét Valérie Pécresse

A francia jobbközép elnökjelöltje Valérie Pécresse a Politico európai kiadásának cikke alapján továbbra is keresi az „igazi énjét”. Minderről Laura Kayali értekezik a lapban.

Tovább
komment
2022. március 19. 09:00 - Danube Institute

A történelem ismétli önmagát: Ma és 100 éve is tódultak az amerikai önkéntesek az oroszok elleni háborúba

Nyugati háborús veteránok kelnek útra Kelet-Európába, hogy az oroszok inváziója ellen harcoljanak egy kisebb állam oldalán. Friss hír ez, de lehetne akár 1920-ból való is. Most Ukrajna a célország, akkor Lengyelország volt – de majdnem ugyanaz a szituáció.

Tovább
komment
2022. március 17. 07:00 - Danube Institute

Miért tud az ukrán hadsereg hatékonyan ellenállni az oroszoknak?

2022. február 24-e, az orosz invázió kezdete után világossá vált, hogy az ukrán hadsereg (legalábbis mindezidáig) képes hatásosan felvenni a harcot az oroszokkal. Az ukránok egyik nyugati tanácsadója világít meg néhány okot a Defense One hasábjain. 

Tovább
komment
2022. március 16. 16:00 - Danube Institute

Már Washingtonban is globális élelmiszerválságtól tartanak

A világ két legjelentősebb gabonaexportőre között dúló háború a világ más pontjain is konfliktusokat lobbanthat lángra – utal a nemzetközi közösség egyre erősödő félelmére Jacqueline Feldscher a Defense One virtuális hasábjain.  

Tovább
komment
2022. március 15. 16:00 - Danube Institute

BLA|arena – Az európai keresztény kultúra a progresszió gyűrűjében

Az elmúlt évtizedben az LMBTQ- és genderlobbi intenzitása egyre magasabb fokon ég a nyugat-európai társadalmak mindennapjaiban. A diszkrimináció és tolerancia narratívája üres frázisoknak tűnnek az egyre növekvő ideológiai nyomás árnyékában, amely leginkább a keresztény értékek ellen irányul. A…

Tovább
komment
2022. március 15. 07:00 - Danube Institute

Az iráni atomalku sorsa is függ az orosz-ukrán konfliktustól

Az orosz-ukrán konfliktus következményei a globális politikai szinte minden szintjére is kihatnak. Ezúttal az új iráni atomalku eshet áldozatul a hatalmak politikai játszmájának. Erről Stephanie Liechtenstein értekezik a Politico európai kiadásának hasábjain.

Tovább
komment
2022. március 14. 16:00 - Danube Institute

Dél-Ázsia egyik legnagyobb országa nem áll a Nyugat oldalára Ukrajna kérdésében

Az ENSZ közgyűlése 2022. március 2-án rendkívüli ülésen háromnegyedes többséggel ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, de a kevés tartózkodó ország között ott volt India is. Vajon mit jelenthet ez a Nyugat ázsiai befolyására nézve? Indiai szakértők válaszolnak a The Diplomat és a Foreign…

Tovább
komment
2022. március 14. 05:22 - Danube Institute

A háború Moszkvából: médiakontroll és szankciók

Néhány nappal a háború kezdete után szinte az összes, nem az állami narratívát közvetítő tévé- és rádiócsatornát lezárták. Echo of Moscow, Dozhd, a BBC orosz nyelvű kiadása, a Radio Free Europe és a Meduza teljesen elérhetetlenné vált – csak hogy néhányat említsünk a nagyobb platformok közül.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása