2022. december 23. 07:00 - Danube Institute

Folytatódik a Twitter-botrány

Az elmúlt időszakban végigkövettük Elon Musk törekvéseit és azt is, ahogyan végül megszerzi az egyik legnagyobb közösségi médiát, a Twittert. Musk ezután megpróbálta megreformálni a platformot, többek között a vezetőség leváltásával, illetve újabb funkciók beiktatásával. Nagyjából egy hónappal később, hol tart most a Twitter? Vajon sikerült Elon Musknak véghez vinnie azt, amit tervezett? Vajon az alkalmazás feletti uralma sikersztoriként vagy kudarcként vonul be a történelembe?

shutterstock_2221703039.jpg

Musk nagyszabású Twitter-tisztújítása óta sok minden történt az alkalmazással: kiderült például, hogy
a Twittert szoros szálak fűzték a nemzetbiztonsági szolgálathoz és beavatkozott az amerikai választásokba is. Mindezeken felül, a korábbi radikális baloldali vezetőség alatt élesen működött a cenzúra is:

olyan méreteket öltött a tartalmak szűrése, hogy még a Stanford Egyetem epidemiológusainak elemzését is „árnyék-tiltották,” vagyis világos politikai céllal korlátozták a bejegyzés elérését, mivel az nem illett bele a narratívájukba.

Miután már Musk koordinálja az alkalmazás működését, tiltásra került számos pedofíliához köthető fiók, illetve olyan felhasználók is, akik nyíltan hirdették antifasiszta szemléletüket, erőszakot szítva így a közösségi médiában. Jogosan merül fel a kérdés: vajon hogy lehettek ezen fiókok mindezidáig aktívak, nemcsak az előző, hanem még az azt megelőző vezetőség és moderátorok idején is?

Sumantra Maitra, a The American Conservative szerzője szerint a Twitter esetét kivetíthetjük a jelenlegi amerikai bürokrácia helyzetére, hiszen a kettő gyakorlatilag hasonlóan működik: „lelkesen képviseli és védi saját nézeteit, megvető azokkal, akik alatta helyezkednek el, hódolatteljes a felette lévőkkel.”

A moderátorok és a vezetőség feladata pedig kimerült annyiban, hogy saját radikalizmusukkal és ideológiájukkal árasszák el a közvéleményt.

Az elmúlt hetekben Musk „Twitter Files” néven belső dokumentumokat osztott meg újságírókkal, elsősorban azzal a céllal, hogy a felhasználók jobban átláthassák a működési elveket, illetve betekintést nyerjenek az egykori döntéshozatal munkásságába. Zömében email-váltásokról, illetve Slack üzenetekről van szó, amelyekben az alkalmazottak az alkalmazással kapcsolatos ügyeket tárgyalták meg: Trump tiltását, illetve azt is, ahogy a cég korlátozza egyes fiókok hozzáférését, amelyek tulajdonosai megsértették a cég irányelveit.

Azon Twitter File, amely kétségkívül nagy port kavart, az FBI és a hajdani Twitter közötti interakciókat mutatta be.
A hatos számú file szerint 2020 január és 2022 novembere között több mint 150 emailváltásra került sor az FBI és Yoel Roth egykori biztonságért felelős igazgató között.

A virtuális üzenetváltás révén az FBI információt kért azon Twitter felhasználókról, akik különböző aktív nyomozásokhoz voltak köthetők. Azonban az esetek jelentős részében az ügynökség állítólag követelte a választásokkal kapcsolatos álhírek elleni fellépést is.

Egyébként az FBI 2016 óta rendelkezik közösségi médiára szakosodott csoporttal. A 80 főből álló egység fő célja azon egyének kiszűrése, akik külföldről avatkoznának be a választásokba. A legutolsó FBI beavatkozás november 5-én történt, amikor a San Franciscó-i rendőrség birtokába került egy 25 fiókból álló lista azokról az egyénekről, akik feltehetően téves információt terjesztettek a decemberi félidős választásokkal kapcsolatban.

 nyilvánosságra kerülő dokumentumok nagymértékben megosztották a jobb- és baloldali hangokat a közösségi médiában: míg a baloldali vélemények szerint pusztán felhajtásról van szó, a republikánusok igenis komolyan veszik a file-ok tartalmát. Mike Turner, republikánus képviselő nyilatkozatában úgy fogalmazott, mindenféleképpen követni fogják az eseményeket, az Igazságügyi Minisztériumban és az FBI-nál is. Turner hangsúlyozta, ez az incidens lesz a figyelem középpontjában:

meg kell ugyanis bizonyosodniuk arról, hogy az FBI nem avatkozik bele azon területek munkájába, ami nem tartozik hatáskörébe.

Jogosan merül fel a kérdés több republikánus képviselőben is: vajon lehet-e még bízni az FBI-ban? A válasz még várat magára, hiszen az ügy mindenféleképpen további nyomozást igényel. Annyi biztos, hogy a Twitter File-ok olyan eddig rejtett dokumentumokat hoztak és hoznak nyilvánosságra, amelyek nagymértékben érintik Amerika lakosságát.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása