2023. augusztus 18. 07:00 - Danube Institute

Újabb per előtt áll Elon Musk

Korábbi írásunkban már esett szó Elon Musk SpaceX vállalatának peréről, most az AFP francia hírügynökség indított jogi eljárást Elon Musk megújult közösségi oldala ellen. Az Agence France-Presse azért perel, mert az egykori Twitter nem hajlandó fizetni híreikért.

shutterstock_2336591181.jpg

A napokban fogta perbe Elon Musk cégét az Agence France-Presse arra hivatkozva, hogy a korábban Twitter néven elhíresült közösségi oldal nem hajlandó fizetni a rajta megjelenő AFP-től származó hírekért, mi több az üggyel kapcsolatos tárgyalásokban sem kíván részt venni. A francia hírügynökség egy 2019-es Európai Uniós törvényre hivatkozva kíván eljárni, ám mindeddig sikertelenül.

Ezeket a jogokat azért hozták létre, hogy lehetővé tegyék a hírügynökségek és kiadók díjazását olyan digitális platformokon, amelyek megtartják a hírtartalom terjesztéséből származó pénzbeli érték nagy részét.”

- áll az AFP sajtóközleményében

Az amerikai üzletember egyelőre nem volt hajlandó tárgyalni a hírportállal, egy tweetben kérte ki magának a történteket. Szerinte ugyanis képtelenség, hogy egy hírügynökség pénzt várjon vállalatától, amely által az AFP olvasókat szerezhet magának, ám az X nem kap közvetlen bevételt a tartalom megosztásáért.

Elég bizarr. Azt akarják, hogy mi fizessünk a weboldalukra irányuló forgalom után, amiből nekik származik reklámbevételük, nekünk meg nem?!”

- olvasható Musk felháborodott bejegyzésében.

Az internet, legfőképp pedig a közösségi médiaoldalak elterjedése óta rendszerint okoznak gondot hasonló esetek, ám az ezekkel kapcsolatos tárgyalások elutasítása is jelentett már problémát a múltban. Két évvel ezelőtt a Google anyavállalatát fogta perbe a francia versenyhatóság, amiért nem volt hajlandó a francia jogrend szerint előírt úton tárgyalni egyes hírek felhasználásáról.

A hatóság 2021-ben mintegy 194 milliárd forintnyi (500 millió euró értékű) bírságot szabott ki az Alphabet ellen, azóta a feleknek sikerült egyezségre jutnia.

Elon musk statistics
by u/elinaus360 in coolguides

A per sorsa ugyan még nem dőlt el, ám annyi biztos, az X elzárkózása semmiképp nem jelent pozitívumot. Ugyan egyrészről érthető, hogy a közösségi oldal elutasítóan reagált, hiszen az AFP példájából okulva más portálok is tarthatnak majd igényt fizetségre, ami nagymértékű kiadásokat jelenthet a vállalatnak. Másfelől viszont rendkívül rossz fényt vet a cégre a tárgyalások elutasítása, hiszen valószínű, hogy az Agence France-Presse érdekeit sem a hosszadalmas pereskedés szolgálná, így meglehetősen negatív hogy Elon Musk cége elzárkózik egy lehetséges kompromisszum elől.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása