2022. november 15. 16:00 - Danube Institute

Miért nem voltak sikeresebbek a republikánusok?

Az amerikai jobboldal áttörésének elmaradásáról írt cikket Sven R. Larson a European Conservative hasábjain.

shutterstock_2090387002.jpg

A keddi félidős választás után több nappal a republikánusok talán elnyerik a Képviselőház többségét - de még semmi nincs lefutva. Larson emlékeztet: a választás előtt számos közvélemény-kutatás mutatta azt, hogy a republikánusok feljövőben vannak, sőt egy nagy győzelmi hullám is bekövetkezhet. Ez elmaradt - de mi történt?

A szerző hangsúlyozza: ott, ahol nagyon szűk különbségű eredmények születtek - és számos ilyen hely van -, akár többször is újraszámolhatják majd a szavazatokat. Georgia államban ráadásul valószínűleg újabb választást is kiírnak majd, ha egyik jelölt sem éri el most az 50 százalékot.

Larson felidézi: sokan a Trump által támogatott jelöltek kudarcát emelik ki, mondván, hogy a volt elnök támogatása nem a sikerhez, hanem a bukáshoz vezető tényező volt. A szerző szerint ugyanakkor

ez nem igaz, mert például J.D. Vance Trump támogatásával könnyen legyőzte ellenfelét Ohióban.

Ugyanakkor az tény, hogy a Republikánus Párt vezetésében a Trumppal szemben kritikus erők elterelték a kampányfinanszírozást a Trump-féle jelöltektől - ami a demokratákat segítette. Larson hangsúlyozza: a választás után a republikánusoknak mindenképp egyesítenie kell a most széttartó pártot, különösen, ha többséghez jutnak és azzal élni is akarnak.

Jön a 2024-es elnökválasztás is, és bárki is lesz majd a republikánus végső jelöltje, szüksége lesz majd a párt egységes támogatására.

A két legvalószínűbb jelölt most Donald Trump, valamint Ron DeSantis floridai kormányzó, aki önbizalommal teli beszédet mondott győzelme után, megígérve a konzervatív értékekért való harca folytatását.

Az országos választási eredmények azonban még egy ideig homályosak maradnak - az viszont biztos, hogy Amerika olyan polarizált maradt, mint az ezt megelőző évtizedben.

Az amerikai félidős választással kapcsolatos további írásainkat ide kattintva találod.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon 

komment
süti beállítások módosítása