2022. október 31. 09:00 - Danube Institute

Jön a republikánus áttörés a félidős választáson

Két héttel az amerikai félidős választás előtt egyre inkább a republikánus áttörésére lehet számítani - nem csak a Kongresszus Képviselőházában, hanem akár a Szenátusban is.

shutterstock_1186368259.jpg

Erről írt elemzést a National Review-ban Dan McLaughlin. A szerző szerint az egyedi választási versengések összképe egyre jobban a republikánusoknak kedvez.

Olyan északi államokban, mint Wisconsin vagy épp Ohio, szintén a demokraták visszaszorulása várható. A szerző esélyesnek tartja, hogy Észak-Karolina is republikánus szenátort adhat, valamint Iowában és Utah-ban is a jobboldal győz. Kétségesebb, de nem valószínűtlen, hogy Georgiában és Pennsylvaniában is a republikánus szenátorjelöltek győznek. Az optimistán még elképzelhető republikánus győzelem helyszíne lehet még Arizona - attól függően, hogy a bizonytalan szavazók több mint 60 százalékát meg tudja-e szólítani a republikánus szenátorjelölt.

Ha ezek a győzelmek megszületnek, a republikánusoknak biztos, 53 fős többsége lenne a szövetségi Szenátusban.

A National Review szerzője - még ennél is bátrabb jóslattal - nem tartja elképzelhetetlennek a Republikánus Párt győzelmét a coloradói és New Hampshire-i szenátorválasztáson.

McLaughlin arról ír: az elmúlt hetek trendjei alapján Wisconsinban, Floridában, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és New Hampshire-ben, sőt még a liberális Connecticutban is a republikánusok erősödése volt mérhető.

A kormányzóválasztásokon sem látszik a republikánusok számára meglepetés: Floridában Ron DeSantis, Texasban Greg Abbott győzelme eléggé biztosnak látszik. A National Review szerzője a republikánusok pártszínére utalva azt írja: "A vörös hullám jön. A kérdés csak az, milyen magasra csapnak ezek a hullámok".

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása