2022. április 13. 16:00 - Danube Institute

Választás után: Magyarország nem válik Belgiummá

Az amerikai konzervatív National Review hasábjain Michael Brendan Dougherty írt a magyar választás tanulságairól.

shutterstock_1029514546.jpg

"A nemzeti konzervativizmus nemzeti következményeket hoz" - kezdi írását. Az ukrajnai háborúig Lengyelország Jog és Igazságosság párti kormányzatát rendre Magyarországgal együtt emlegették, mint a "lecsúszó demokráciák" példáját - mert társadalmilag konzervatív törvényeket és reformokat hoztak, amelyek a progresszív intézmények hatalmát gyengítették.

A lengyel és a magyar közvélemény ugyanakkor máshogy értékeli a háborút. Míg Lengyelország konfrontatív, addig a magyarok nem akarják, hogy hazájuk belesodródjon a konfliktusba, amiből nem tudnak jól kijönni. Az előző századbeli történelmi folyamataik meg tudják magyarázni a különbséget a két felfogás között.

A National Review szerzője hangsúlyozza, hogy Magyarország nem akadályozta az EU szankcióit, de Németországhoz hasonlóan nem vágja el magát az orosz energiától. Magyarország és Ukrajna között ráadásul etnikai viták voltak: míg Magyarország állampolgárságot adott az ukrajnai magyaroknak, addig Ukrajna a helyi magyarok oktatási jogait korlátozta - emlékeztet a szerző.

Magyarország rendkívüli nemzetközi figyelmet kap balról és jobbról is, mint a társadalmi háborúk egyik terepe

- fogalmaz a National Review munkatársa. Orbán és fő ellenfele is társadalmi konzervativizmusát hangsúlyozta. A népszavazás végeredménye is arra figyelmeztetheti a progresszív erőket, hogy Magyarország nem fog Belgiummá változni egyik napról a másikra - legalábbis demokratikusan nem.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása