2022. április 13. 07:00 - Danube Institute

Elon Musk lehet az út a Twitter reformjához

Elon Musk a világ leggazdagabb embere, a Tesla alapítója április elején több mint 9%-os részesedést szerzett meg a nyugati társadalom egyik legnagyobb közösségi médiájából, a Twitterből. Musk a közelmúltban számtalanszor kritizálta a Twittert és annak politikáját a szólásszabadság kapcsán. A kérdés az, hogy a következő időszakban mekkora befolyással rendelkezik majd a közösségi platform felett, és milyen változások követhetik ezt.

musktwitter_nyito.jpg

A Tesla vezérigazgatója több mint 3 milliárd dollár értékben vásárolt részesedést a Twitterből. Musk több éve illeti kritikával az érintett közösségi médiát, ezért úgy tűnik elhatározta: maga is alakítója szeretne lenni a Twitter átalakításának,

Érdekes, hogy a Twitter részvényei 27%-ot emelkedtek hétfőn, miután Musk nyilvánosságra hozta, hogy ő lett a legnagyobb részvényese a vállalatnak.

A Wall Street Journal véleménycikke szerint ha valami megváltozik Musk befektetésének köszönhetően a Twitteren, az a tartalomszabadság területén fog megmutatkozni, amely nem üzleti célt szolgál, hanem személyes jellege van. (A Twitter napi felhasználóinak száma jóval alulmúlja a Facebookét az Egyesült Államokban.)

Március 25-én Musk máris egy szavazást indított arról, hogy a szólásszabadság megvalósul-e a Twitteren: több mint 80 millió követőjének több mint 70%-a szerint nem.

A Twitter a 2020-as amerikai elnökválasztás kampányban már érzékelhetően nem működött belső ellenmondásoktól mentesen alapelveit és tartalmi szabályait illetően. A Joe Biden fiának ukrajnai kapcsolatairól és a korrupciós botrányáról megjelenő híreket például cenzúrázták. Donald Trump 2021-ben történő letiltása is megbotránkozást váltott ki számos véleményformálóból és az átlag állampolgárokból is. Kérdés, hogy Elon Musk megjelenése hozhat-e változást a részvényesek körében, érintve a szólásszabadságot, és esetleg az Egyesült Államok 45. elnöke újra jogosult lesz-e a Twitter használatára.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása