2022. február 12. 09:00 - Danube Institute

Az Iszlám Állam hosszú ideig velünk marad

Miközben újabb vezetőjét ölték meg az amerikai különleges erők, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet továbbra is képes lesz fennmaradni Irakban és Szíriában, folyamatos problémákat okozó gerillahálózat formájában - írja a Foreign Policy.

iszlamallam_nyito.jpg

2019 végére befejeződött az Iszlám Állam területének felszámolása, Abu Bakr al-Bagdadit, a vezetőt is megölték amerikai különleges alakulatok Szíria Idlib tartományában. Nemrég utódjával is végeztek az amerikaiak ugyanabban a tartományban – ugyanakkor viszont egy teljes börtönt kerítettek hatalmukba Szíriában a radikálisok, és 200 főnek sikerült elmenekülnie, a többiek megsemmisítésére pedig több száz amerikai katona bevetésére volt szükség. Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam ereje egy bizonyos szint alá nem csökken. Biden amerikai elnök nem is mondott semmit azzal kapcsolatosan, hogy az újabb vezető megölése jelent-e valamit a radikálisok legyőzése szempontjából.

Elemzők szerint az terrorszervezet még a terület teljes elvesztése előtt visszaküldte Irak és Szíria nehezen megközelíthető területeire egyes tagjait, hogy ott szervezzenek ellenállást. Ezek a középszintű vezetők nagy önállósággal tevékenykednek, és

ma már majdnem 10 000 fő összlétszámú csoportoknak parancsolnak a két közel-keleti országban.

Ezenkívül természetesen számos más területen is rendkívül aktívak, például a Száhel-övezet nyugati részén, Afganisztánban és legújabban Mozambikban is, mint az a közösségi médiából is kiderül.

A tény, hogy a regionális vezetők öntevékenyek, mégis ilyen lendülettel folytatják harcukat, nagy fokú elkötelezettségre utal. Ezenkívül arra is, hogy számukra megfelelő környezetben folytathatják harcukat. Számtalan olyan belső menekült van Irakban és Szíriában, aki többé-kevésbé támogatta az Iszlám Államot, s most menekülniük kell. Ők főleg szunniták, akik ellen különösen Irakban a síita milíciák számos atrocitást követtek el az Iszlám Állam kiverése során. Ezenkívül ott vannak a terrorszervezet volt harcosai és családtagjaik számára fenntartott, rosszul őrzött internálótáborok. Számtalan tinédzser van ott, akik nehéz helyzetükben nem látnak más kiutat, mint az Iszlám Állam soraiba állni.

Az, hogy a volt támogató csoportok társadalmi reintegrációja nem történt meg, továbbra is komoly kockázatot jelent.

Ezenkívül Szíria továbbra is „bukott állam” elég gyenge ellenőrzéssel számos vidéki terület fölött. Az iraki-szíriai határ Irak középső részén annyira gyengén védett, hogy a terroristák direkt csempészútvonalként használják, ahol még csapatokat is mozgatnak a különféle területeken végrehajtandó akciókhoz.

Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam továbbra sem jelent döntő veszélyt. Ereje arra elégséges, hogy fennmaradjon és ellenállhasson a megsemmisítésére törekvő erőknek. Az USA kicsi, 900 fős szíriai expedíciós ereje jól tud együttműködni a helyi kurd milíciákkal, akik komolyan szervezettek és jól ki vannak képezve a terrorszervezettel való harcra. A geopolitikai, gazdasági és társadalmi krízisek átfogó megoldásáig ugyanakkor nem fog eltűnni az Iszlám Állam, és egy alacsony szintű, de állandó fenyegetésként megmarad a Közel-Keleten és általában a világpolitika színpadán legalább középtávon.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása