2022. február 03. 07:00 - Danube Institute

Egy leendő amerikai elnök felemelkedése zajlik Floridában?

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója az elmúlt hónapokban jelentős népszerűséget szerzett a Republikánus Párton belül. Sikeres, a világjárványt eddig jól átvészelő államot vezet, és Trump személyiségének megosztó jegyei sem jellemzőek rá. Az Economist felteszi a kérdést, hogy láthatjuk-e 2024 esélyes elnökjelöltjei között a floridai kormányzót?

desantis_nyito.jpg

A közelmúltban egy amerikai közvéleménykutatás arra kereste a választ, hogy egy hipotetikus republikánus elnökjelölti versenyben kik lennének a legnépszerűbbek a jobboldali szavazók körében. Természetesen Donald J. Trump volt amerikai elnök nyert toronymagasan, 54%-kal, de a második helyre Ron DeSantis floridai kormányzó került igaz, jelentősen lemaradva, 11%-kal. Amikor Trumpot kivették a lehetőségek listájából, és helyette fiát illesztették be, tőle viszont alig maradt el.

Miközben a 2020-as választások csak rendkívül kicsi arányú vereséget jelentettek a Republikánus Párt számára, sőt egyes szavazói csoportokban komoly teret nyertek, mégiscsak vereség volt ez. A kritikus jelentőségű hibák között sokan felemlegették Donald Trump elnök személyét, akinek Twitteres kirohanásai és gátlástalan kijelentései sok szavazót elidegenítettek. A párt számára egy egyértelműnek tűnő út a volt elnök programjának a megtartása, a személyiség-faktor kivonásával. Kevésbé faramucin megfogalmazva:

Trump ne induljon, de legyen, aki tovább viszi az elképzeléseit.

Hogy Ron DeSantis erre alkalmas, jól rávilágított az említett közvélemény-kutatás. Florida manapság egy kifejezetten kapitalizmus-barát állam, csekély szabályozással mind az adóügyeket, mind a környezetvédelmet illetően. A belső migrációs egyenlege nagyon pozitív, elsősorban északról és Kaliforniából kivándorlók keresik az államot.

Mindez nagyon nagymértékben DeSantis számlájára írható, különösen ami a világjárvány időszakát illeti. Florida már 2020 őszén véglegesen feloldotta az iskolák zárlatát, és a maszkviselés szabályai is rendkívül lazák voltak. Ez jelentősen segített a gazdaságon, miközben a halálozási ráta nem volt jelentősen magasabb az Egyesült Államok többi részénél.

A kormányzó folyamatosan rendkívül kritikus a központi, szövetségi járványkezeléssel kapcsolatosan.

Még az ingyenes COVID-teszteket sem osztotta el megfelelően, ellenzi az oltáskötelezettséget és a maszkhordást sem írta elő, sőt betiltotta, hogy egyes iskolák így tegyenek. Ezzel ma, amikor az omikron a hagyományos járványügyi intézkedések értelmét és hatásosságát is megkérdőjelezi, nagyon pozitív visszhangot váltott ki egész Amerikában.

DeSantis ezenkívül egy másik, manapság fontos témában is markánsan állást foglalt, betiltva a kritikai fajelmélet oktatását Florida iskoláiban,

ezzel állást foglalva a szülők nevelési jogai mellett és a baloldal ellen. Mi több, adminisztrációja egy, az abortuszt a magzat művi elvetélését a 15. hét után megtiltó törvényt is előkészített, ezzel megmutatva, hogy lehet egyszerre népszerű maradni és konzervatív politikát követni.

Az elnökjelöltség lehetősége pedig rendkívül kecsegtető: a Morning Consult közvéleménykutatása szerint ma

egy „bármilyen” republikánus elnökjelölt nagy fölénnyel verné Bident.

Igaz, más közvéleménykutatások kifejezetten DeSantist jelentősen Biden mögé sorolták egy hipotetikus választáson, de ez egyelőre azt is jelentheti, hogy nem kampányolt megfelelően. Vele szemben azonban már elindult a találgatás és a párton belüli harc is, nem mással, mint Donald Trumppal. Legutóbb, amikor Ron DeSantist arról kérdezte a média, hogy megkapta-e a harmadik oltását, arra hivatkozott, hogy ez magánügy, nem válaszol. Erre Donald Trump sietve kijelentette, hogy ő viszont igen, s minden politikus, aki szintén megkapta, de nem vállalja, gerinctelen. Elemzők szerint egyértelmű, hogy ezzel DeSantisra célzott.

Florida kormányzójának egyelőre meg kell nyerni a 2022 novemberi kormányzói választását, hogy szóba jöhessen a politikai porondon, mint potenciális elnökjelölt. Azonban egyelőre úgy tűnik, népszerűsége komolyan vehető, a pártelit negatívan vagy pozitívan, de felfigyelt rá, az elégedetlenség a Biden-adminisztrációval szemben pedig komoly. A következő időszakban mindenképpen érdemes Ron DeSantis politikai pályafutását figyelni.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása