2022. január 16. 09:00 - Danube Institute

Buchanan: Nem Oroszország a rivális, hanem Kína

Az amerikai konzervatívok veterán véleményvezére szerint Oroszország helyett Kínával szemben kellene Amerikának rivalizálni.

shutterstock_706274410.jpg

Patrick J. Buchanan a CNS News oldalán megjelent véleménycikkében az Ukrajna körüli feszültségekről fejti ki véleményét. Szerinte a tény az, hogy nincs és soha nem is volt az Egyesült Államoknak olyan életbevágó érdeke Ukrajna kapcsán, hogy még az Oroszországgal folytatott háborút is riszkírozza.

Emlékeztet: az USA az ukrajnai éhezés, az 1956-os magyar forradalom, a berlini fal építése vagy az 1968-as prágai tavasz idején sem avatkozott be az oroszokkal szemben. Buchanan úgy látja: Biden helyesen cselekedett, amikor kizárta a katonai válaszcsapás lehetőségét egy Ukrajna elleni orosz támadás esetén.

Szerinte ugyanakkor azt is ki kellene jelentenie az amerikai elnöknek, hogy Ukrajna NATO-tagsága is kizárt.

Az amerikai jobboldali szerző kifejti: Oroszország történelmi gyökerei az orosz, az ukrán és a belarusz területeken alakultak ki, ám ma Ukrajna elszakadt Oroszországtól és Nyugat felé mozdulna, Belaruszban pedig Lukasenka egyre inkább a múlt emberévé válik.

Buchanan szerint Putyin valójában egy visszaszoruló Oroszország élén áll, s az idő nincs sem Oroszország, sem Putyin oldalán.

Az orosz elnök fő szövetségese, Kína tízszer akkora népességgel és tízszer akkora gazdasággal rendelkezik, mint Oroszország, ráadásul ősi ellentétek is vannak a két ország között a Távol-Keleten.

Patrick J. Buchanan leszögezi: Amerika nagy kihívása a 21. században nem Oroszország - sőt, Oroszországnak az USA és a Nyugat oldalán kellene állnia a kommunista Kína elleni küzdelemben. Ezért az ukrán válság kapcsán az USA-nak azon kellene dolgoznia, hogy a háborút elkerüljék, és ezzel az ellenfél is vissza tudjon vonulni - és akkor az idő újra a Nyugatnak dolgozhat majd - Oroszországgal az oldalán.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása