2023. szeptember 26. 07:00 - Danube Institute

Régi vagy új hidegháború van kibontakozóban?

Az orosz-ukrán konfliktus árnyékában sokan egy újabb hidegháború kibontakozását vélik felvedezni. Milyen hasonlóságokat láthatunk a Szovjetunió kora és napjaink helyzete között? Mely úton haladhat tovább az USA és Európa?

shutterstock_1857543148.jpg

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ Dr. Maria Engström az Uppsalai Egyetem orosz professzora, Svédországból, Mr. David Satter, amerikai Oroszország-szakértő és kommentátor, Dr. George Bogden, a Columbia Egyetemen és a Bard College vezető vendégkutatója, és John Venable, a The Heritage Foundation tudományos munkatársa a Harmadik Danube Geopolitikai Csúcs egyik panelbeszélgetésén. A moderátor Prof. Jeffrey Kaplan, a Danube Institute kiemelt vendégkutatója volt.

“Ez egy könnyedén megakadályozható háború volt.” - vélekedett Prof. David Satter, amerikai Oroszország-szakértő és kommentátor csütörtökön, a Danube Geopolitikai Csúcs első napján. A szakértő felszólalása során azt is kifejtette, szerinte az Oroszország szomszédságában lévő országok megvédéséhez szükség van szolidaritásra, ám azt is kiemelte, a környező államok hozzáállása a háború kitörése óta észrevehetően megváltozott. “Számos országnak vannak más prioritásai is.” - fogalmazott.

Beszélgetőpartnerével ellentétben Dr. Maria Engström Oroszország perspektíváját igyekezett ismertetni. Előadásában rámutatott, az orosz döntéshozatal a háborút egyfajta civilizációs harcként kezeli, amelyben az orosz érdek, az orosz értékrend és az orosz civilizáció védelme kap központi szerepet.

A nyugat ellenes politika és a nyugati értékek ellen vállalt harc egyértelműen részét képezi a jelenlegi orosz politikának.

A fentiekből kifolyólag egy újabb hidegháború kitörésének lehetősége meglehetősen népszerű elmélet - fogalmazott Dr. George Bogden. A szakértő hangsúlyozta, a nukleáris fegyverek körül kialakult újabb diskurzus az orosz-ukrán konfliktussal egyidőben kezdődhetett, a többi között ezért is vált népszerűvé az újabb hidegháború körül kialakult eszmecsere.

Egy újabb hidegháború kitöréséről, lehetséges jövőbeni eseményekről jelenleg nehéz beszélni. Venable szerint a történelmi hidegháború során az Egyesült Államok erőfölénye és szerepe egyértelmű volt, mára azonban mind katonailag, mind pedig társadalmilag gyengébb helyzetben látja hazáját. A volt vadászpilóta főképp a légierő és a haditengerészet egyre növekvő hiányosságait emelte ki, ám a gazdasági térben létrejött változásokról is beszélt. Szerinte mára Kína jelentős gazdasági szereplővé nőtte ki magát, illetve szembetűnő társadalmi változásokat is tapasztalhatunk. Míg a hidegháború ideje alatt az emberek továbbra is nemzetállamokban gondolkodtak, hovatartozásuk fontos szerepet játszott, mára ez gyengült.

Venable hangsúlyozta, a jelenlegi helyzet nem megnyugtató, ám tehetünk érte, hogy pozitív irányba történjen változás. Véleménye szerint elengedhetetlen, hogy országaink katonai erejét növeljük, illetve visszahozzuk a nemzeti öntudatunkat, hazaszeretetünket.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek: nem lehet megjósolni a jövőt, ám még korai volna egy újabb, teljesen kiforrott hidegháború kitöréséről beszélni.

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása